Zavřít reklamu

Tak je to oficiální. Apple včera potvrdil, že skutečně světoznámou platformu na rozpoznávání hudby Shazam koupil. Ačkoliv není zatím jasné, jakou částku ho to stálo, čile se spekuluje o zhruba 400 milionech dolarů. Už podle částky je tak víceméně jasné, že má Apple se Shazamem velké plány. Ostatně, podobná slova použil i mluvčí jablečné společnosti.

Co si však máme pod pojmem “velké plány” představit? Rozvíjení stávající podoby Shazamu, integraci do Apple Music či něco úplně jiného? Tak přesně na to se vám pokusíme v následujících pár řádcích zodpovědět.

1. Výrazně hlubší integrace Shazamu do jablečného ekosystému

Jako jedna z nejpravděpodobnějších variant se mnoha lidem jeví hluboká integrace Shazamu do systému. Ačkoliv není v tuto chvíli jasné, na co vše by šel Shazam využít, může integrace do značné míry souviset s umělou asistentkou Siri.

Pokud by Apple k hlubší integraci do systému přistoupil, znamenalo by to s největší pravděpodobností odstřižení dalších platforem, které jsou se Shazamem provázány. Z rozpoznávací služby by se tak rázem stala v jistém ohledu jakási exkluzivita, která by uživatele jablečných zařízení přesměrovávala při poslechu hudby jen a pouze do Apple Music či YouTube. Konkurenční streamovací služby typu Spotify by mohly naopak pomalu upadnout v zapomnění. Těžko však v tuto chvíli říci, zda je pomyslné “zjablečnění” Shazamu vůbec reálné a Apple by si jím pod sebou nepodřízl větev. Zcela kriticky si totiž přiznejme, že Apple Music za Spotify poměrně značně pokulhává a sebemenší změny v provázanosti Spotify se Shazamem by jeho uživatele od používání služeb a produktů od Applu spíše odradilo.

2. Vytvoření sociální sítě či podobné platformy

Dominantou Applu jsou jeho hardwary a softwary, nikoliv tvorba sociálních sítí typu Facebook, Twitter či Snapchat. I na tomto poli by se však Apple díky koupi Shazamu prosadit mohl. Jeho funkce jsou totiž pro mnohé uživatele klasických sociálních sítí velmi zajímavé a nějaká hlubší integrace, kterou by Apple s vlastníky sociálních sítí vyjednal, by mohla být opravdu zajímavá.

Apple by však mohl samozřejmě jít i zcela jinou a poněkud trnitější cestou. Ze Shazamu by totiž mohl vytvořit plnohodnotnou sociální síť, která by byla s největší pravděpodobností zaměřena na hudbu. Tímto krokem by se však dostal do střetu s Instagramem, na kterém nyní většina hudebníků působí.

3. Použití v rozšířené realitě

Apple se však nemusí omezit pouze na hudbu a Shazam využít zcela jinak. Před nějakým časem totiž dostal Shazam schopnost díky speciálním značkám v různých brožurách či jiných marketingových materiálech rozšiřovat realitu. Obsah jeho reality se sice zatím smrskl pouze na různé animace, minihry či videa, to však může pro začátek bohatě stačit. Apple by tak mohl jeho některé části využít pro tvorbu vlastních chytrých brýlí, které jsou podle dostupných informací ve vývoji. Těžko však říci, co přesně očekávat. Informací ohledně iGlass je totiž v tuto chvíli nesmírně málo.

Před nějakým časem se ale vyrojily informace, které naznačovaly, že se chytrý brýle dočkají svého vlastního operačního systému rOS. Ten by měl vycházet hlavně z iOS, který bude obohacen o speciální prvky vytvořené právě pro brýle. Pokud by však již Apple na systému pracoval, bylo by vůbec možné, aby do něj nějak kvalitně zakomponoval i nedávno koupený Shazam, se kterým se možná ani nepočítalo?

Jak můžete sami vidět, otazníků a nezodpovězených otázek je spousta. To, jakým směrem se bude Shazam v následujících letech ubírat, nám však Apple v následujících týdnech či měsících určitě alespoň z části naznačí. Už nyní však můžeme s jistotou říci, že se mu nákupem této zdánlivě jednostranně využitelné věci podařilo otevřít mnoho vrátek, která mohou jeho působení o pořádný kus posunout. Osobně si však myslím, že se Apple přikloní a první variantě a Shazamem své operační systémy v některých ohledech vylepší. Nechme se však překvapit.

Shazam

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.