Zavřít reklamu

iPhone X je na trhu k dispozici již něco málo přes měsíc. Tento měsíc by měl zákazníkům stačit na to, aby si zvykli na nový způsob biometrického odemykání iPhonu – Face ID. Face ID nahrazuje Touch ID skrze skenování obličeje, namísto odemknutí pomocí otisků prstů. Ve videu níže se můžete podívat, jak je na tom Face ID v porovnáním s ostatními Androidími funkcemi rozpoznávání obličeje, například u zařízení, jako je OnePlus 5T.

Z větší části Face ID funguje stejně spolehlivě a dobře, jako Touch ID. Nebudeme si ale nic nalhávat, i Face ID má svoje mouchy. S jednou z nich se můžeme setkat při používání iPhonu X vertikálně. Například, když jste v posteli a máte telefon otočený na šířku, Face ID málokdy funguje. Taktéž má Face ID potíže v případě, že zrovna máte sluneční brýle, šátek, klobouk nebo jinou pokrývku hlavy. OnePlus 5T, stejně jako Samsung, sice k odemčení telefonu také využívá rozpoznávání obličeje, jsou ale spojeny se snímačem otisků prstů a jednoduše nefungují tak dobře, jako Face ID.

Face ID je však v mnohých případech lepší než konkurenční rozpoznávání obličeje, jednoduše proto, že nabízí větší bezpečnost. Face ID využívá 3D hloubkové snímání obličeje společně s infračervenou kamerou a promítačem neviditelných teček. Společnosti jako OnePlus a Samsung využívají 2D metody, které se spoléhají jen a pouze na přední kameru zařízení. Bez 3D mapování obličeje se sice můžou konkurenční Androidy odemknout rychleji, než Face ID, ale nefungují při slabém osvětlení. Jak už bylo zmíněno, kvůli 3D mapování obličeje je Face ID o mnoho bezpečnější. Navíc jej můžete používat i pro ověřování hesel a v zahraničí pro mobilní platby skrze Apple Pay.

Analytik společnosti KGI Securities Ming-Chi Kuo už dříve uvedl, že Apple je s technologií Face ID několik let před konkurencí v podobě Androidu. I přesto ale má několik lidí potíže s přizpůsobením se Face ID a Touch ID postrádají. Face ID můžete milovat nebo nesnášet, Apple ale Face ID měnit nehodlá. Nezbývá nám tedy nic jiného, než se buď evoluci přizpůsobit a přežít a nebo se nepřizpůsobovat a zemřít… v tomhle případě spíše přejít ke konkurenci. Je nutné ale uvést, že právě Apple určuje trendy a s největší pravděpodobností budou i další společnosti právě Apple ve Face ID napodobovat. Pokud budete chtít v budoucnu nějaký smartphone používat, jednoduše se přizpůsobit budete muset.

Face ID vs OnePlus 5T Note8

Dnes nejčtenější

.