Zavřít reklamu

Již mnohokrát jsme vás na našem webu informovali o různých incidentech, které mohou způsobit neoriginální nabíječky na iPhone od pochybných prodejců. Pokud si však stále myslíte, že nabíječka z Aliexpressu za 3 dolary bohatě stačí, pokusíme se vás vyvést z omylu následujícími řádky.

Na kvalitu a bezpečnost neoriginálních nabíječek pro iPhone se zaměřili výzkumníci ve Velké Británii. Pro svůj test proto zakoupili na padesát podezřele levných nabíječek, respektive adaptérů do zdi, z nichž byla velká část zakoupena v USA a na první pohled se jako originální nabíječky pro iPhone tvářily. Série testů však ukázala, že se s jablečnými originály či adaptéry do zdi od jiných ověřených výrobců absolutně nemohou rovnat.

Výsledky testů byly totiž opravdu žalostné. Levné nabíječky absolutně pohořely a z 98 % (49 z 50) nesplnily základní bezpečnostní požadavky. Například celá polovina nabíječek představovala při zapojení do zdi pro své uživatele vážné riziko úrazu elektrickým proudem. Krom toho testy ukázaly, že rovných 68 % nabíječek uvnitř skrývá komponenty s výrazně nižší kvalitou, než je u podobných produktů povoleno. Pár z nich pak dokonce postrádalo izolaci.

Pokud si však myslíte, že je problém pouze v útrobách nabíječek, jste na omylu. Ani v testu pevnosti totiž adaptéry do zásuvky neuspěly a při testech ze bez větší námahy lámaly, čímž představují pro své uživatele též velké nebezpečí.

Špatné výsledky překvapily i odborníky

Ačkoliv s podobnými výsledky britští výzkumníci počítali, v konečném zúčtování byli z výsledků poměrně zaraženi. “Valná většina nabíječek, které jsme testovali, má potenciál člověka elektrickým šokem usmrtit nebo způsobit požár,” komentoval výsledky vedoucí testu. Jedním dechem tak důrazně doporučuje nákup nabíječek od ověřených výrobců.

Dlouhodobý trend

To, že je kvalita některých levných nabíječek opravdu tristní, jste se v minulých letech již několikrát dozvěděli. Podobný test například v minulém roce provedl i jeden americký institut, který byl též velmi špatnými výsledky poměrně zděšen. Zdá se však, že ačkoliv jsou uživatelé o této problematice dostatečně informování, nekladou na ní příliš velký důraz a nebezpečné nabíječky si s vidinou velkých úspor rádi kupují.

Pokud tedy i vy po nové nabíječce pokukujete, důrazně vám doporučujeme nenakupovat na pochybných stránkách či od pochybných prodejců. Vyvarujete se tím mnoha problémům, které byste mohli v krajním případě zaplatit i vlastním životem či střechou nad hlavou. Investice do kvalitní a ověřené nabíječky je totiž sice vyšší, za klid na duši však rozhodně stojí.

iPhone-Charger

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.