Zavřít reklamu

Produktů, které se snaží napodobovat ať už svým designem či názvem jablečné MacBooky, iPhony či iPady, je na trhu poměrně hodně. Už dávno však neplatí, že jsou tyto snahy doménou pouze drobných výrobců a nikoliv technologických magnátů, kteří se snaží svými produkty ovládnout světový trh. Přesně to je i případ čínského Xiaomi.

Již před nějakým časem představilo Xiaomi tablet, který je svým designem i názvem MiPad nápadně podobal jablečnému iPadu. Ten se zprvu prodával pouze na čínském trhu, později však Xiaomi přistoupilo i k expanzi za hranice. S tím však souvisel i plán zaregistrovat ochrannou známku MiPad. Apple si však velké podobnosti s jeho iPadem všiml a rozhodl se zakročit.

Nyní, když už se MiPad dostal i na pulty obchodů, se případ vydání či nevydání ochranné známky pro Evropskou unii konečně začal projednávat. Evropský tribunál však celý spor nijak dlouho neprotahoval a rozhodl jasně ve prospěch Applu. O tom, že se Xiaomi pokouší svým názvem a podobností produktu zmást spotřebitele, je totiž podle něj velmi pravděpodobné. “Rozdíl jedno písmeno mezi iPad a MiPad nestačí k vytvoření dostatečné odlišnosti mezi jinak vizuálně velmi podobnými produkty s podobným názvem,” zaznělo mimo jiné při rozsudku.

Takto MiPad vypadá:

Pyrrhovo vítězství

Vítězství Applu se však dá označit spíše za Pyrrhovo. Ačkoliv tribunál sice udělení ochranné známky pro evropský trh neschválil, též Xiaomi využívání názvu jeho produktu nezakázal. Jediná prohra Xiaomi tak tkví v tom, že si nyní může s názvem MiPad nakládat prakticky každý. Ani to však nemusí platit dlouho. Xiaomi se totiž může proti rozhodnutí tribunálu odvolat a docílit dokonce toho, že si přeci jen v následujících měsících svou ochrannou známku pro evropský trh zaregistruje. Alespoň s takovými informacemi tedy přichází web 9to5mac.

Nechme se tedy překvapit, jak se bude celá rozepře vyvíjet dále a zda se Applu podaří docílit toho, že MiPady od Xiaomi z většiny světového trhu vymýtí. Očekávat se to však úplně nedá.

MiPad-3_3

Dnes nejčtenější

.