Zavřít reklamu

Stává se to každému. Při snaze zastrčit flashdisk či kabel s USB koncovkou do zdířky se to většinou podaří až napotřetí. Přemýšleli jste však někdy nad tím, proč se již při vývoji této legendární technologie její vývojáři nepřiklonili spíše k možnosti udělat USB oboustranné a tím pádem dopřát uživatelům větší komfort? Přesně na toto téma se v nedávném rozhovoru pro web DesignNews rozpovídal jeden z tvůrců této technologie.

Ajay Bhatt byl jedním z těch, kteří se před mnoha lety na vývoji USB podíleli. Pokud si však myslíte, že je na své dílo, které se zlatým písmem podepsalo ve světě technologií, hrdý a nevidí na něm žádné chybičky, pletete se. I po letech totiž přiznává, že vytvoření USB s jedinou možností zapojení do portu byla z části chyba a již při jeho vývoji si uvědomovali, že by bylo jeho oboustranné řešení daleko lepší.

Ryze otázka financí

Jelikož by však oboustranné řešení, které by šlo zapojit podobně jako například Lightning od Applu či USB-C, vyžadovalo dvakrát více různých obvodů a celkově materiálu, což by samozřejmě zvýšilo náklady, nebyla oboustranná varianta prakticky vůbec reálná. Je totiž potřeba si uvědomit, že v době, kdy USB vznikalo, nebylo vůbec jisté, zda se uchytí a tím, že by byla technologie dražší, by se mohlo její prosazení se v technologickém průmyslu ještě více ztížit. Oběť v podobě lehkého nekomfortu, se kterým se jeho uživatelé dodnes potýkají, tak byla nevyhnutelná. “Dokonce i dnes, když se na USB podívám, říkám si, že kdybychom to tehdy zvládli oboustranně, bylo by to mnohem jednodušší,” uzavřel Bhatt.

Pokud se tedy při připojování USB do zdířky rozčilujete, vězte, že pokud by tehdy jeho vývojáři zvolili jinou variantu, je možné, že se s podobnou technologií vůbec nepotkáváme.

USB

Zdroj: CNET

Dnes nejčtenější

.