Zavřít reklamu

Jen velmi těžko budete u Garmin Fenix 5 hledat něco, co by jim chybělo. Výjimkou není ani teploměr, který je hodinek Fenix samozřejmostí. Samotný teploměr na hodinkách funguje skvěle, ovšem problém je v tom, že hodinky máte neustále na zápěstí a obzvlášť v zimním období při teplotách kolem bodu mrazu jsou výsledky měření extrémně ovlivněny teplotou vašeho těla. Teplotu pak samozřejmě ovlivňujete také tím, že máte hodinky pod rukávem bundy nebo dalších vrstev.

Fakt, že teploměr u Fenix je použitelný zejména v létě při skutečně vysokých teplotách nebo při plavání si uvědomil i samotný Garmin a k dostání je tak vychytávka s názvem Garmin Tempe, což je externí čidlo teploty, které seženete za cenu okolo sedmi stokorun. Protože jsme za posledního půl roku Garminy téměř nesundal ze zápěstí a v zimě chodím se psem na turistiku, bylo Tempe jasnou volbou. Když jsme v minulém týdnu vyrazili se ženou do Tater, Garmin Fenix 5 a Garmin Tempe nám při turistice dělaly společnost.

Garmin tempe

V balení najdete pouze senzor, klasickou knoflíkovou baterii CR2032 a sponu, do které se senzor vkládá. Na samotném senzoru nemusíte hledat žádná tlačítka, diody nebo cokoli podobného. Senzor se nijak nezapíná ani nevypíná. Je zapnutý zkrátka v momentě, kdy do něj vložíte baterii. Ta vydrží při neustálém používání déle než jeden rok a je samozřejmě vyměnitelná a to velmi snadno. Senzor následně připnete, kam potřebujete. Někteří uživatelé volí celkem chytře místa, která nejsou ovlivněna okolními vlivy jako je slunce, vítr a tak dále. Já naopak nevidím žádný problém v tom, když schválně senzor připnete tam, kde jej všechny okolní vlivy ovlivňují, protože stejně tak jak ovlivňují senzor, ovlivňují také vás. Osobně jsem tak volil umístění na batoh, který je vystaven stejným vlivům jako já. Je totiž dobré znát teplotu, která vás ovlivňovala v daném místě, při dané rychlosti a tak dále.

Jakmile máte senzor umístěn kde potřebujete, stačí v hodinkách přejít do nastavení – snímače a příslušenství – teploměr a následně vyhledáte Garmin Tempe, který se automaticky připojí. Máte možnost jej pojmenovat, nechat neustále připojený nebo jej odpojovat a tak dále. V momentě, kdy Garmin Tempe připojíte, berou hodinky informace o okolní teplotě automaticky z něj. Widget informující o měření teploty se automaticky také změní a ukazuje vám nejvyšší, nejnižší a aktuální teplotu (běžně ukazuje při použití interního teploměru z hodinek pouze aktuální teplotu).

Senzor funguje velmi spolehlivě a ukazuje skutečně reálnou teplotu kterou jsme porovnávali s klasickým teploměrem. Teplota se oproti klasickému teploměru lišila maximálně o desetiny stupně. Vše tedy funguje skvěle a co se samotného teploměru Tempe týká není si na co stěžovat. Bohužel se však najdou hned dva háčky, které používání Garmin Tempe trošku znepříjemňují a je jen na vás, zda jste ochotni je tolerovat nebo se raději rozhodnete do Tempe nejít a spoléhat na teplotu s čidla v samotných hodinkách. První problém, který vás však až tak omezovat nebude je fakt, že pokud se ve Widgetech podíváte na teplotu přes Tempe, budete na její zobrazení pár desítek vteřin čekat. To platí při prvním zobrazení, při těch následných čekáte jen několik vteřin, ale přesto čekáte. Oproti tomu teplota z interního čidla v hodinkách se zobrazí vždy okamžitě.

Tempe

Další nevýhodou je fakt, že pokud máte v nastaveních připojený senzor tak i v momentě, kdy jste mimo jeho dosah, ve widgetech se vám neustále ukazuje teplota z čidla, ta se však logicky nenačte. Hodinky se automaticky neumí přepnout tak, aby v momentě kdy jste mimo dosah čidla ukazovala teplota z interního čidla hodinek. Pokud tedy čidlo nepoužíváte nebo jej nemáte u sebe, musíte jej odpojit, aby se ukazovala teplota přímo z hodinek. To je samozřejmě otravné, ale dá se na to zvyknout.

Osobně jsem rád že tuto vychytávku mám a budu ji používat pouze při turistice, kdy mě skutečně zajímá jaká panuje v okolí teplota. Věřím, že pokud to budete mít stejně pak vás nebude Tempe ničím omezovat a vždy když se na pár dní někam vydáte tak jej připojíte a poté opět odpojíte, aby se vám ukazovala teplota z hodinek. Tempe je ideální nejen pro turisty, ale samozřejmě také pro bikery a další sportovce. Za cenu okolo 30€ se Garmin Tempe rozhodně vyplatí a věřím, že pokud jej koupíte někomu kdo má hodinky Garmin Fenix jako vánoční dárek, rozhodně nebude zklamaný.

Garmin Tempe

Dnes nejčtenější

.