Zavřít reklamu

Soudní bitva mezi Applem a Qualcommem, o které vás v posledních měsících pravidelně informujeme, stále nebere konce. Vypadá to totiž, že mají obě společnosti v rukávech hned několik trumfů, které se snaží postupně vykládat a strhnout díky nim celý spor na svou stranu. Dnes se k vyložení svých karet rozhodl Apple.

Možná si pamatujete na obvinění kvůli porušení patentů, které Qualcomm proti Applu před časem vznesl. To samozřejmě jablečná společnost důrazně odmítla a označila tvrzení Qualcommu jako nepravdivé. Tím však zápletka ani zdaleka nekončí. Apple se totiž dnes rozhodl na Qualcomm zaútočit stejným stylem a označil jej za zloděje či porušovatele patentů.

Qualcomm měl Applu údajně ukrást minimálně osm patentů na jablečné procesory, které následně použil na vytvoření procesorů Snapdragon 800 a 820, které se používají například ve smartphonech od Samsungu či v Pixelech od Google. Apple tvrdí, že se do vývoje čipů, na které se patenty stahují, pustil už před pěknou řádkou let a je zcela evidentní, že je od něj Qualcomm v rekordně krátkém čase okopíroval. Těžko však říci, kde je pravda.

Promyšlený tah ze strany Applu?

Ihned po tom, co se tato informace prohnala světovými médii, se začalo spekulovat o tom, že Apple o porušení svých patentů moc dobře věděl, ale nechával si je v záloze právě pro případ, že by se s Qualcommem dostal do podobných sporů. V úvahu podle některý lidí připadá dokonce možnost, že se Apple do patentového boje proti Qualcommu ve finále vůbec nepustí. To by však musel Qualcomm stáhnout veškerá obvinění a nepožadovat po Applu poplatky za použití patentu, kvůli kterým se celý spor před pár měsíci rozhořel. To je však vzhledem k povaze celého sporu a dosavadnímu průběhu nepravděpodobné.

Uvidíme, zda se dnešní osočení Qualcommu ze strany Applu v pokračování sporu, nějak výrazně projeví. Jelikož už jsou však téměř všichni zainteresovaní ohledně jeho brzkého konce docela skeptičtí, nejspíš se jen tak rozuzlení nedočkáme.

Qualcomm fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.