Zavřít reklamu

Steve Jobs, spoluzakladatel a dlouholetý výkonný ředitel Applu, je jednou z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let. Všichni ho znají jako legendárního inovátora, ale jaký byl ve skutečnosti? Přečtěte si o něm čtrnáct zajímavých, ba až podivných příběhů.

Žádná sprcha, žádné boty

Když Jobs pracoval u herní společnosti Atari, kvůli své nedostatečné hygieně musel mít noční směny. Americký novinář a spisovatel Walter Isaacson napsal životopis Steva Jobse, ve kterém podotkl, že zaměstnanci s ním nechtějí pracovat, protože se nikdy nekoupal a chodil po kanceláři bosý.

SPZ jsou pro loosery

Jobs jezdil v Mercedesu SL55 AMG, na němž nikdy neměl žádnou poznávací značku. V kalifornských zákonech našel malou mezeru, díky které mohl jezdit bez registračních značek. Zákon totiž umožňuje jezdit bez značek úplně novým automobilům, a to po dobu šesti měsíců, a proto s jednou leasingovou společností uzavřel smlouvu, která mu každého půl roku zaručovala zbrusu nový Mercedes SL55 AMG.

Zvláštní parkovací místo pro předsedu

Jobs běžně parkoval na místech vyhrazených pro handicapované. Veterán jablečné společnosti Andy Herzfield na svých webových stránkách napsal: “Zdálo se, že si myslel, že modrý symbol invalidního vozíku znamená, že je místo vyhrazeno pro předsedu.” Automobil neparkoval ani nijak úhledně, mnohdy parkoval šikmo přes celé parkovací místo.

Čas na toaletu

Když měl Jobs stresující pracovní úkoly, údajně si ve firmě namáčel bosé nohy do toalety. Ulevoval si tím od stresu.

Nepoužíval deodorant

Jobs byl pescetářem, což znamená, že kromě ryb nejedl žádné jiné druhy masa. Ostatní pracovníci ve společnosti věřili, že díky veganskému stylu života nemělo jeho tělo žádný pach, a tak nemusel používat deodorant a sprchovat se.

Tajemství jménem Lisa

Lisa byl osobní počítač, který Apple navrhl v osmdesátých letech a pojmenoval ho své dceři Lise Nicole Brennanové, kterou Jobs dlouho zapíral. Tvrdil totiž, že je neplodný, a tak není možné, aby byla Lisa jeho dcera. Ale nakonec sám potvrdil, že počítač pojmenoval po své dceři. Apple však oficiálně tvrdí, že LISA je zkratka slovního spojení Local Integrated Systém Architecture.

Nejnižší plat v Applu

Jobs po dobu více než deseti let měl roční plat ve výši jednoho dolaru. V technologickém světě to není nic neobvyklého, protože například i spoluzakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg mají roční plat nastavený úplně stejně.

Logo Googlu a jeho nedokonalosti

Jobs se na iPhonu podíval na logo Googlu a všiml si, že je na něm něco špatně. Byl známý svým citem pro detail a tvrdil, že písmeno “o” nemá správný žlutý gradient.

Kdo potřebuje peníze?

Jobs měl sice cit pro detail, nicméně v některých oblastech hodně ztrácel, například měl problém s penězi. Jeho první přítelkyně (a matka Lisy) Chrisann Brennanová řekla, že měli opravdu málo peněz. “Jeli jsme k oceánu poblíž Crissy Friedl v San Franciscu, abychom se podívali na západ slunce. Začali jsme mluvit o problémech s penězi. Podíval se na mě naštvaným pohledem, sáhl do kapsy a vzal posledních pár mincí a dolarů, které jsme měli, a hodil je do oceánu.”

Význam dobrého designu

V roce 2009 se Jobs zotavoval z transplantace jater a pneumonie. Lékař specializující se na oblast pneumologie se snažil dát Jobsovi na obličej dýchací masku. Jobs ho však zastavil a zamumlal, že design dané masky se mu nelíbí, a odmítl ji nosit. Přestože sotva mluvil, tak lékaři přikázal, aby mu přinesl pět různých masek, aby si mohl vybrat vzhled, který se mu bude zamlouvat.

Velké přesvědčení

Když byl Jobs v osmém ročníku, rozhodl se pro svůj školní projekt vytvořit počitadlo frekvencí. Někdo navrhl, aby zavolal Billu Hewlettovi, spoluzakladateli společnosti HP. Jakmile našel Williama Hewletta v telefonním seznamu, zavolal mu a zeptal se ho: “Je to Bill Hewlett z Hewlett-Packard?” O několik dní později nastoupil do firmy HP na letní stáž. Tehdy mu bylo 12 let.

Zvláštní brigáda

Jobs s Wozem v roce 1972 pracovali za 3 dolary na hodinu ve Westgate Mall v San Jose v Kalifornii, kde se museli oblékat jako postavy z filmu Alenka v říši divů.

Chudák Woz

Jobs pracoval od roku 1974 v Atari jako návrhář her, přičemž Wozovi dohodil zakázku s velkou výzvou. Herní společnost nabídla odměnu ve výši 750 dolarů a bonus ve výši 100 dolarů za každý ušetřené integrovaný obvod na desce. Woz se pustil do práce, po čtyřech bezesných nocích došel na to, jak snížit počet obvodů o celkem padesát kusů. A mluví se o tom, že Jobs dostal odměnu ve výši 5 000 dolarů, avšak Wozovi vyplatil pouze 375 dolarů.

Chuť ničit

Budova, ve které tým pracoval na Macu, měla bezpečnostní systém, který se zapínal automaticky v 17:30 hodin, což bylo pro programátory velice brzy. Zpravidla se spousta programátorů vracela zpět do práce ještě po večeři. Jobs nakonec řekl, aby systém někdo zničil. Andy Hertzfeld strčil do poplašného systému šroubovák. Vzápětí se objevila bezpečnostní stráž, přičemž Jobs vzal veškerou vinu na sebe. Samozřejmě se do potíží nedostal.

Zdroj: MacWorld

Dnes nejčtenější

.