Zavřít reklamu

Ve středu obletěla svět znepokojivá zpráva, která informovala o nezákonných praktikách jednoho z nejdůležitějších dodavatelů jablečné společnosti. V čínských továrnách Foxconnu byly totiž podle dostupných informací zaměstnáváni studenti středních škol, kteří si museli v rámci praxe odsloužit několik týdnů u montáže nových iPhonů X. Na tom by nebylo samo o sobě nic špatného, kdyby ovšem Foxconn společně s vedením škol podle dostupných informací nenutil studenty k nezákonným přesčasům.

Když začaly náznaky skandálu prosakovat na povrch, přispěchal Apple s prohlášením, že o přesčasech věděl, studenti však byly podle jeho slov náležitě odměněni a do práce je navíc rozhodně nikdo nenutil. Jedním dechem však dodal, že by nemělo k podobným porušením zákona docházet.

Oplétačky s čínskou vládou nečekejte

Na stejnou nit navázal včera ve svém prohlášení i sám Foxconn. Všichni studenti byly podle něj velmi dobře za přesčasy odměněni, povoleny jim být však tamními pracovníky vůbec neměly. Za toto porušení zákona a zásad, kterými se Foxconn alespoň podle jeho prohlášení striktně řídí, už tak padaly na příslušných místech hlavy. Žádné rozsáhlejší důsledky však Foxconn nepotvrdil a je tedy možné, že se celá kauza zamete bez povšimnutí čínské vlády “pod koberec”.

Snad se tedy v budoucnu podobných zpráv již nedočkáme a dodavatelský řetězec nebude podobné praktiky využívat. Vzhledem k tomu, jaká je však v zemích, kde se iPhony vyrábí, společenská situace, se vymizení těchto zpráv úplně očekávat nedá. Zvlášť Čína, kde je pomyslná moc Applu ještě slabší než kdekoliv jinde, nejspíš své praktiky jen tak neopustí.

Foxconn

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.