Zavřít reklamu

Přemýšlíte, do čeho se v dnešní době vyplatí investovat? Krom zlata či akcií ověřených společností to jsou rozhodně staré produkty od Applu. Již mnohokrát jsme vás totiž informovali, že se jejich prodeje pochybují minimálně v desetitisících dolarů. Jinak tomu nebylo ani u aukce konané předminulý víkend.

Pamatujete si ještě na počítač Apple Lisa-1? Správně, jedná se o model, který v roce 1983 způsobil Applu kvůli vysoké ceně, špatnému výkonu a celkové nespolehlivosti nemalé problémy, které vedly ke špatným prodejům. Jeho nástupci pak už jen zatloukly poslední hřebíčky do rakve, která však byla pro Lisu-1 připravena prakticky od jejího představení.

O více než třicet let později však Lisu-1 někteří sběratelé přeci jen docenili a jsou za ní ochotni vysázet nemalé peníze. V německém Kolíně nad Rýnem se například jeden takový kousek prodal za velice slušných padesát tisíc dolarů.

Na světě je jen velmi málo kusů

Říkáte si, co je na stroji, který se Applu vlastně absolutně nepovedl, tak drahého? Krom toho, že je funkční je to její historický příběh. Když totiž Apple po jejím představení zjistil, jakou blamáž s jejími prodeji zažívá a jak nespolehlivé tyto stroje vlastně jsou, nabídl jejich uživatelům bezplatný upgrade na novější verzi, který se prováděl výměnou mnoha nespolehlivých komponentů. Ačkoliv využilo této možnosti opravdu značné množství jejich uživatelů, našli se i tací, kteří svůj počítač nechali “při životě” v původní verzi. A právě tyto počítače jsou teď ceněny nejvíce. Aktéři aukce totiž odhadují, že je na světě těchto kusů maximálně sto, což dělá ze stroje mimořádně vzácný exponát.

https://www.youtube.com/watch?v=yYYg2F0iU9w

Pokud tedy doma nějakého jablečného stařečka vlastníte, popřemýšlejte u jeho uložení na horší časy. Peníze, které by z něj mohly za pár let do vaší rodinné kasy přibýt, by totiž rozhodně nemusely být malé. Navíc vám trocha nostalgie při pohledu na staré produkty od Applu určitě neuškodí.

Steve Jobs pozuje u pocitace Lisa

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.