Zavřít reklamu

To, že Apple oživil práce na svém autonomním řídícím systému pro automobily, není žádným tajemstvím již prakticky od letošního léta. Sám Tim Cook totiž novinářům několikrát potvrdil, že je samořídící systém ve vývoji a že by jej rádi implementovali do široké škály osobních či nákladních automobilů. Doposud jsme však to, na jaké bázi systém funguje, úplně dokonale nevěděli. To se však dneškem mění.

Trochu světla nám do celého projektu vnáší nový článek jablečných inženýrů, kteří v něm některé postupy při vývoji autonomního systému vysvětlují. Díky nim už například víme, že chce Apple svůj systém stavět na hustém 3D mapování okolí automobilu pomocí laserů, které známe například z přístroje LiDAR. Paprsky laseru by měly měřit vzdálenosti veškerých předmětů okolo auta a určovat, zda je cesta před ním volná či nikoliv. S velkou přesností však systém zatím rozpoznává jen auta, chodce a cyklisty.

Technologie budoucnosti?

Celý systém 3D detekce je zatím ve vývoji a je potřeba jej ještě hodně vylepšit. To však inženýři pracující na tomto projektu moc dobře vědí, zároveň však věří, že právě toto řešení je budoucností autonomních systémů a za pár let se nic jiného používat nebude. K tomu je však ještě dlouhá cesta.

Těžko říci, kdy se prvních autonomních vlaštovek na silnicích dočkáme. Jelikož však Apple brzy otevře svůj Apple Park, je možné, že se budou první autonomní vozidla prohánět právě v něm. Na testování totiž lepší místo pravděpodobně nenajdete. Apple by tím navíc splnil svůj příslib, že bude v Apple Parku převážet své zaměstnance právě autonomní kyvadlovou dopravou. Nechme se tedy překvapit.

apple-autonomous
Apple-car-fb-2

Zdroj: arxiv

Dnes nejčtenější

.