Zavřít reklamu

Pokud sledujete počínání cupertinského kolosu v dlouhodobém horizontu, určitě vám neunikla ocenění, která v minulosti získal za šetrnost k životnímu prostředí či za snadnou opravitelnost svých produktů. Asi se tak nebudete divit, že před pár dny jedno další z podobné oblasti přidal.

Technologická výroba se již řadu let takřka neobejde bez různých minerálů, které jsou k jejich výrobě potřeba. Některé z nich jsou však v mnoha zemích vyvažovány zlatem a vznikají kvůli nim krvavé konflikty či jsou ze zemí, ve kterých jsou lidská práva potlačovány, těženy. A právě vývoz těchto surovin z neklidných zemí tamní situaci mnohdy ještě více vyostří. Technologičtí giganti by proto měli situaci svým chováním co nejvíce uklidňovat a nepřilívat jím naopak olej do ohně.

Na jejich počínání se proto již nějaký čas zaměřuje projekt Enough, který jejich počínání v zemích, ze kterých vyváží “konfliktní” minerály, mezi které patří například zlato, wolfran, tantal či cín, monitoruje. Do svého hodnocení následně shrne celou řadu kritérií od podpory tamních obyvatelů a jejich živobytí až po různé politické přísliby.

Resized_CMCR_Combined_1200x627_RD3.3-FINAL

Samsung pohořel

Všechna kritéria však splnil Apple na výbornou a s velkým náskokem tabulku pro nejšetrnějšího odběratele konfliktních surovin ovládl. Druhé místo si pak vydobyl Google, za kterým se pak poskládalo HP, Microsoft a Intel. Naopak hlavní konkurent Samsung v tabulce zcela vyhořel a otevírá až třetí třetinu společností. Jeho počínání je totiž opravdu tristní. S ohledem na hodnocení Greenpeace a podobných organizací, které jej v tomto holedu označují též za velmi špatnou společnost, se však není čemu divit.

Snad se tedy podobného fungování Apple v příštích letech přidrží a už tak zdevastované země, zejména pak Kongo, ještě více nezruinuje. Příliv jablečných peněz je pro zemi sice v jistém ohledu důležitý, může jí však zároveň snadno podkopnout nohy. To však styl Applu rozhodně není.

apple-store-logo-green-fb

Dnes nejčtenější

.