Zavřít reklamu

Vimeo nepolevuje ve svém boji proti YouTube a představuje další novinky, díky kterým získává v určité oblasti náskok. Videoportál totiž dnes představil podporu pro HDR (High Dynamic Range) videa, která si mohou přehrát majitelé nového iPhonu X, Apple TV 4K a iPadu Pro. Spolu s tím začalo Vimeo podporovat videa v 8K rozlišení.

Uživatelé, kteří nahrávají svá videa v HDR, je mohou nyní mohou na Vimeo uplodovat a uživatelé s podporovaným zařízením si pak mohou vychutnat všechny jeho přednosti. Nahrát na Vimeo video s podporou HDR je možné jak skrze oficiální stránky, tak i například přes Final Cut Pro X.

vimeo-hdr

Vimeo získává navrch hlavně díky tomu, že YouTube v současné době pro 4K videa používá kodek VP9, který ale iOS ani tvOS nepodporují. Majitelé Apple TV 4K si tak bohužel videa z YouTube přehrají maximálně ve Full HD (1080p). Pokud ale nyní zavítají na Vimeo, mohou si vychutnat jak 4K, tak HDR.

Služba kromě výše zmíněného ohlásila také podporu pro 10-bit videa, což znamená, že namísto 16 milionů se zobrazuje 1 miliarda barev. Široký barevný gamut se podepíše hlavně na věrnosti jednotlivých barevných odstínů, což ve výsledku znamená, že například červená ve videu bude sytější, zelená jasnější a černá tmavší.

Vimeo_HDR

Dnes nejčtenější

.