Zavřít reklamu

Apple o technologii Face ID prohlásil, že je mnohem bezpečnější než dosavadní Touch ID, i když by mohl někdo namítat opak vzhledem k událostem z posledních dní. Před nedávnem jsme vám ukázali, jak skrze Face ID odemkli iPhone X dva nevlastní bratři. Předevčírem pak zase, jak desetiletý syn odemkl svým obličejem iPhone X své matky a den před tím, jak se podařilo Face ID prolomit speciální 3D maskou. Nyní experti na bezpečnost a biometrii polemizují nad tím, zda by policie mohla při vyšetřování střelce Devina Kelleyho, který v texaském kostele postřílel 26 lidí, použít jeho mrtvé tělo k odemčení jeho iPhonu.

Čtečka otisků prstů Touch ID údajně disponuje funkcí „detekce živosti“, kvůli které by se policie do iPhonu mrtvého nedostala, i když by použila jeho prst. Snímač otisků prstů totiž používá vysokofrekvenční vlny, kterými testuje živost kůže, a spoléhá na elektrický náboj, který v sobě má živý člověk.

„Pokud je čtečka otisků prstů vybavena takzvanou detekcí živosti, odborně Presentation Attack Detection, potom budou falešné otisky prstů zamítnuty,“ řekl Daniel Edlund ze společnosti Precise Biometrics, která vyvíjí software pro autentizaci otisků prstů. „Nezáleží na tom, zda použijete kopii otisků prstu z gumy, křemíku či plastu, nebo mrtvý prst.“

Advokát Nate Cardozo z advokátní kanceláře Electronic Frontier Foundation uvedl, že Touch ID bude na mrtvé tělo resp. na otisky z něho reagovat. Jinak by tomu ale mělo být v případě Face ID kvůli funkci pro detekci pozornosti.

„Touch ID rozhodně. Face ID? Zde je těžké říct, co by se stalo, kdybyste mrtvému otevřeli oči,“ řekl výzkumník Dan Tenler z Phobos Group. CEO společnosti UnifyID John Whaley si myslí, že technologie Face ID a Touch ID mohou být s dostatečným úsilím prolomeny, přestože mají funkce pro detekci živosti a pozornosti.

Dead iPhone FB

Zdroj: Apple Insider

Dnes nejčtenější

.