Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že si fotografové a kameramani z celého světa iPhony díky jejich vynikajícím vlastnostem záznamu zamilovali a již řadu let je mnozí využívají ke své práci zcela běžně. Jak si ale vede nejnovější vlajková loď iPhone X v porovnání s profesionální zrcadlovkou určenou převážně k nahrávání videí?

Pokud hádáte, že se nemá v tomto srovnání iPhone za co stydět, máte pravdu. Youtuber z kanálu Fstkppers totiž podrobil iPhone X mnoha testům, aby kvalitu jeho videa porovnal se zrcadlovkou Panasonic Lumix GH5 a zjistil, jak si vlastně telefon oproti pracovnímu nástroji mnoha profesionálů vede. A výsledek? Opravdu skvělý.

Jak můžete vidět ve videu výše, záběry z fotoaparátu, který nově zvládá 4K videa při rychlosti 60 fps, jsou se zrcadlovkou v mnoha případech prakticky totožné. Fotoaparát iPhonu totiž nemá žádné výrazné problémy jak s klasickými záběry, tak se záběry ve specifických světelných podmínkách. Velmi pěkně zvládnuté jsou i zpomalené záběry v již zmiňovaném 4K při rychlosti 60 fps. Poměrně výrazným způsobem se na iPhonu X zlepšila i optická stabilizace obrazu, který je již na první pohled daleko méně roztřepaný. I tady se však dívá zrcadlovce spíše na záda.

iPhone X naopak poměrně výrazně pokulhává při zoomování objektů při natáčení videa. S tím se však s ohledem na velikost jeho objektivu v porovnání s objektivem fotoaparátu musí počítat.

Výsledky testu jsou tak víceméně jasné. iPhone X dokáže v mnoha ohledech profesionální zrcadlovky bez problému nahradit. Ostatně i sám youtuber byl výsledky jeho testů opravdu nadšen. Není se však čemu divit. Fotoaparát v ceně zhruba padesáti tisíc by měl logicky telefon za třicet tisíc, u kterého by mělo být focení jen jakýmsi doplňkem, bez problému přejet. Opak je však pravdou. Applu se podařilo jeho fotoaparát dotáhnout skoro k dokonalosti a ukázat, že je to právě on, kdo chce udávat v tomto směru trend. Nechme se tedy překvapit, kam laťku kvality fotoaparátu posune v příštích letech.

compare

Dnes nejčtenější

.