Zavřít reklamu

Společnost IHS Markit zhruba před dvěma týdny zveřejnila odhady nákladů, které musí Apple zaplatit za komponenty pro iPhone 8 a iPhone 8 Plus. Podobné analýze se nevyhnul ani iPhone X, přičemž prémiový model si vzala na paškál společnost TechInsights.

Podle odhadů TechInsights komponenty pro iPhone X vyjdou na celkem 357,50 dolarů, což je v přepočtu zhruba 7 900 korun. Při prodejní ceně 999 dolarů je hrubý zisk 64 %, zatímco u iPhonu 8 byla hrubá marže 59 %. Jen pro představu, celková cena součástek pro iPhone 8 činí 247,51 dolarů a pro iPhone 8 Plus 288,08 dolarů.

Některé komponenty jsou u iPhonu X draží než u iPhonu 8. Například takový displej o úhlopříčce 5,8 palců stojí zhruba 65,50 dolarů, což je o 29,50 dolarů více než u iPhonu 8. Částku, na kterou TechInsights přišla, tvoří pouze ceny za jednotlivé komponenty. Ještě v ní není zahrnuta samotná výroba, výzkum a vývoj, tvorba softwaru, reklama či distribuce.

Tim Cook před třemi lety prohlásil, že analýzy cen hardwaru jsou naprosto odlišné od reality. „Ještě jsem nikdy neviděl takovou analýzu, která by se alespoň trochu přibližovala skutečnosti,“ zdůraznil CEO Applu.

iPhone X camera teardown

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.