Zavřít reklamu

Cena iPhonu X vzbuzuje velké diskuze prakticky od jejího oficiálního prozrazení na zářijové keynote. Někteří je považují za skandální, jiní jsou ji naopak bez mrknutí oka ochotni zaplatit. Uvědomujeme si však, co vše může vysoká cena iPhonu X celosvětově způsobit? Přesně na to si posvítili analytici z Morgan Stanley.

Podle analytiků je vysoká poptávka po nové vlajkové lodi zdviženým prstem pro všechny ostatní maloobchodní prodejce. Velký výdaj za iPhone se totiž logicky odrazí ve snížených výdajích za věci ostatní. “Zákazníci, kteří si iPhone X koupí, se budou muset v mnoha případech uskromnit. Nastanou situace, kdy si řeknou “Minulý měsíc jsem si koupil telefon za 1000 dolarů, nové džíny teď nepotřebuji.”  To bude mít samozřejmě na mnohé obchodníky nepříjemný dopad,” říkají analytici.

Obří výdaje za iPhony o svátcích

Velmi zajímavé budou podle nich hlavně následující dva měsíce, speciálně pak období Vánoc. Právě o svátcích totiž lidé nakupují o sto šest a jejich uskromnění se tedy projeví nejvíce. iPhone X by měl z celkových výdajů za Vánoce ukrojit zhruba 30 miliard dolarů, v součtu se zbylými iPhony 8 a 8 Plus to pak bude necelých 53 miliard. A přesně tyto peníze, respektive jejich část, bude zbytku maloobchodní sítě chybět. Celé toto období se pak přes svátky přelije i do prvních měsíců roku 2018, postupným nasycením poptávky se však pomalu vytratí.

Na druhou stranu má však celá teorie jednu velkou trhlinu. Většina Američanů, na které je celý průzkum primárně zaměřen, si svůj iPhone X koupí na splátky a tím pádem mít pocit, že je potřeba značné uskromnění, nebudou. Svátky tak prožije jejich valná většina stejně a tím pádem i stejně utratí.

Tak či tak je celá analýza poměrně zajímavá a to, že se některé její body ve skutečnosti neodehrají, úplně vyloučit nelze. Na druhou stranu chci věřit tomu, že si lidé nepokazí Vánoce a neoberou své blízké o zážitky či dárky jen proto, že si brousí zuby na iPhone X, na který není v jejich rozpočtu úplně přívětivé prostředí. To, zda si radši zvolíte iPhone X v 256GB variantě nebo rodinné lyžování v Alpách, je však věc každého.

iphone-x-grinch

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.