Zavřít reklamu

Jednou z nejzajímavějších věcí, které Apple na své zářijové konferenci představil, byla bez pochyby speciální bezdrátová nabíjecí podložka AirPower. Mezi její největší přednosti patří hlavně schopnost nabíjet současně tři věci – iPhony 8,8 Plus či X, třetí generaci Apple Watch a nový obal pro AirPods. Jejich uživatelům tak odpadne starost s přenášením mnoha neforemných kabelů od nabíječek. Dostupnost podložky AirPower je však stále záhadou.

Apple sice přislíbil, že svou nabíjecí podložku vypustí do světa někdy v průběhu příštího roku, přesnější termín nespecifikoval. Při prezentaci dokonce neprozradil ani to, na kolik svůj nový výrobek ocení. Zprávy od polských maloobchodních prodejců však cenu prozrazují.

Poměrně drahá hračka

AirPower by měl u našich sousedů vyjít na rovných 999 PLN, což je v přepočtu zhruba 270 dolarů. Obecně však platí, že se jablečné produkty v Polsku prodávají s celkem solidní přirážkou a tamních 999 PLN odpovídá v USA zhruba ceně 199 dolarů. Alespoň tak tedy vychází hrubé výpočty.

Kdybychom pak chtěli cenu 199 dolarů přepočítat “po applovsku” na české koruny, můžeme se orientovat cenou Apple TV 4K ve verzi 64GB, která stojí v USA právě 199 dolarů. Ta v Čechách vyjde na rovných 5790 korun, což se s ohledem na ceny nabíječek ke svým produktům, které Apple prodává a celkové povaze produktu zdá jako celkem reálná hodnota. K ceně 199 dolarů se přiklání i nejrůznější zahraniční servery, kterým se též zdá na produkt podobného typu adekvátní.

Ceně nahrává i fakt, že je podložka Applu de facto kombinace tří bezdrátových nabíječek. Za nabíječku pro Apple Watch si účtuje 80 dolarů (v Čechách 2390 Korun, za klasický kabel pak 1190 korun), nabíječky od Belkinu či mophie pak prodává za 60 dolarů (v Čechách 1719 korun). Pokud součet cen tedy víceméně té prozrazené polským obchodníkem odpovídá.

Samozřejmě jsou však tyto propočty spíše v rovině dohadů a to, kolik bude AirPower nakonec ve skutečnosti stát, se dozvíme až od samotného Applu. Do té doby můžeme v nějakou přijatelnější cenu leda tak doufat. Nechme se tedy překvapit.

airpower fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.