Zavřít reklamu

Všimli jste si, jak markantně se v posledních letech rozmohly finanční služby, které nabízí jako vedlejší produkt některé z úspěšných světových společností? Vsadím se, že ano. Tato novinka, která je pro mnoho uživatelů produktů oněch společností velmi přínosná, s sebou však přináší jistá úskalí.

Půjčky, rychlé a extrémně jednoduché transakce či miliardové investice do finančních technologií nejsou u společností jako Facebook, Apple, Alibaba či Amazon žádným překvapením. Již poměrně dlouho se totiž pokouší svým uživatelům nabídnout “něco navíc” právě finančním sektoru a jejich fungování tím zase o nějaký ten stupínek vylepšit. Skvělým důkazem mohou být platby přes PayPal v Messengeru na Facebooku, Apple Pay Cash v iMessage od Applu či obrovské úvěry malým firmám z kasy Amazonu. Z podobných zdánlivě skvělých služeb však všichni rozhodně nejásají.

Banky přichází o klienty

Asi vám je jasné, že většina uživatelů využívajících tyto služby je využívala i v minulosti. Od koho tedy k novým službám přešli? Přeci od bankovních domů. A právě ty by mohly mít podle studie společnosti McKinsey s tímto trendem velké problémy. Kvůli odlivu svých klientů a tím pádem peněz za služby jimi využívané by se mohly jejich tržby do roku 2025 propadnout až o polovinu.

Velká síla světových společností provozujících tento business tkví hlavně v obří mase jejich zákazníků. Ti jsou totiž už nyní jak z řad klasických uživatelů, tak i z řad menších společností či obchodníků. Ať už s nimi velké společnosti spolupracují nebo je vlastní, tok peněz z nich mají. Je tedy logické, že veškeré finanční operace, které vykoná běžný uživatel na účet společnosti zapojené do tohoto “systému” budou pro provozovatele velkým plusem. Banky si však takové kroky dovolit kvůli určitému “zkamenění” nebo chcete-li omezenému poli působnosti nemohou.

Může mít celá tato revoluce nějaký hlubší celosvětový dopad? Těžko říci. Jasné je zatím jen to, že zjednodušení života uživatelů, kteří podobné služby provozované výše zmíněnými společnostmi, je alespoň v zemích, které na této “vlně” fungují bez problému, opravdu značné. Vše mají totiž na dosah ruky a hlavně bez zbytečné administrativy. Na poslání platby jim například stačí pouhý otisk prstu či sken obličeje. V tomhle ohledu banky konkurovat opravdu nemohou.

A co si myslíte vy? Převezmou v budoucnu otěže bank z velké části právě konkurence v podobě služeb světových společností, nebo se lidé od bank neodvrátí a předpovídaný boom nenastane?

apple-money-fb

Zdroj: e15

Dnes nejčtenější

.