Zavřít reklamu

Včera jsme vás informovali o tom,  že se předobjednávky iPhonů X vymykají díky obrovskému zájmu ze strany zákazníků všem možný grafům a statistikám. Podle všech dostupných indícií to navíc vypadá, že se vlna zájmu jen tak nepřelije a potrvá prakticky do okamžiku, než se trh iPhony X dostatečně zasytí. Apple si tak může začít pomalu mnout ruce.

Ačkoliv čísla předobjednávek, ze kterých Apple při svém prohlášení vycházel, ještě neznáme, analytici vidí velkou výpovědní hodnotu ve výši akcií. Ta totiž prakticky ihned po spuštění předobjednávek znatelně povyskočila a jednu chvíli se dokonce držela na rekordní úrovni 168,07 dolarů.

Zájem bude větší než se doposud předpokládalo

I díky těmto číslům začali otočilo mnoho analytiků své předešlé předpovědi a iPhonu X předpověděli zářivou budoucnost. Například Daniel Ives z HGB Insights přisoudil iPhonu X 50 milionů objednávek do konce roku 2017. To je jen pro představu o celých 20 % více než tomu bylo před začátkem předprodejů a než předpokládá mnoho dalších analytiků. I když se může zdát 20 % jako poměrně malé číslo, v objemech, ve kterých se iPhone X prodává, tomu tak rozhodně není.

Analytici se též shodují na tom, že se při zahájení prodejů iPhonu X u autorizovaných prodejců odehraje hotové šílenství. Mnoho zákazníků si totiž svůj telefon buď nepředobjednala nebo se dodávka jejich telefonu protáhla až na hranici pěti či šesti týdnů. O pár kusů na prodejnách se tak podle všeho strhne opravdu litý boj.

Krom odhadů vycházejících z výše akcií poukazuje mnoho analytiků i na to, že se dodací lhůta nových vlajkových lodí při spuštění předobjednávek velmi rychle prodlužovala. I z toho jasně vyplývá, že byl zájem o jablečné telefony v prvních dnech enormní a počet připravených kusů (ať byl vysoký jakkoliv) byl vyčerpán bleskurychle.

Veškeré prognózy však berme se značnou rezervou a počkejme si až na oficiální čísla Applu. Ani ty však nemusí v konečném důsledku nic moc vypovědět. Mnoho uživatelů totiž ještě s iPhonem X vyčkává a rozhodne se až podle reakcí světa. Pokud by snad telefon nějakým způsobem zklamal a zákazníky, kteří se k němu v prvních dnech prodejů dostanou, by neoslovil, úpadek poptávky by se dal zcela jistě očekávat. Nechme se však překvapit.

Real iPhone X FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.