Zavřít reklamu

Vydání magazínu Newseek, na jehož obálce je Steve Jobs a jeho originální autogram, šlo do aukce. Cena se nakonec vyšplhala výše, než se očekávalo. Podle původních odhadů měli účastníci nabídnout za časopis z roku 1988 mezi 10 a 15 tisíci dolary. Jak nakonec vypadala nejvyšší nabídka? A jaký příběh se za podpisem skrývá?

„Nedávám podpisy“

Na počátku stála Diane Williams z kalifornského Escondido, která se s Jobsem setkala v říjnu roku 1988, když pracovala jako nákupčí pro softwarovou společnost Lotus Development. Tou dobou se účastnila oficiálního představení počítače NeXT. Po skončení programu Diane oslovila Jobse a požádala ho, aby podepsal její výtisk časopisu Newsweek, na jehož obálce byla jeho fotografie s nápisem „Steve Jobs puts the ‚WOW‘ back in computers“.

„Nedávám podpisy,“ odpověděl tehdy Jobs. Diane tedy spoluzakladatele poprosila, ať napíše „něco ze srdce“. Jobs na obálku napsal „Miluji výrobu“ a dopsal své jméno. V rozhovoru pro CNET později Diane uvedla, že se pro ni v tu chvíli „zastavil čas“. Své rozhodnutí časopis vydražit zdůvodnila tím, že chtěla, aby ho mohli vidět i ostatní.

Newsweek nebo BMW?

„Ani ve svých nejdivočejších snech jsem si nedokázala představit, že se časopisu vzdám. Ale je potřeba nechat ho jít,“ uvedla. „Doufám, že se dostane do nějaké organizace nebo instituce, která ho vystaví, aby ho mohli vidět i ostatní. Zaslouží si ocenění. A nic není zadarmo,“ dodala Diane.

V minulosti se cena Jobsových autogramů na aukcích pohybovala mezi 19 tisíci a 40 tisíci dolary. Příběh spojený s konkrétním vydáním časopisu Newsweek, spolu s větou, kterou Jobs na jeho obálku napsal, ale vyhnal cenu magazínu v aukci na 50 587 dolarů. Vítězem aukce je anonymní sběratel z Chicaga. Číslo magazínu Newsweek, podepsané Stevem Jobsem, už tedy nejspíš nevydražíte. Pokud ale nevíte, co s penězi, můžete si počkat na prosince, kdy půjde do aukce Jobsovo BMW Z8. Cena je odhadována na 300 tisíc až 400 tisíc dolarů.

jobs-newsweek

Zdroj: 9to5Mac

Dnes nejčtenější

.