Zavřít reklamu

Na našem webu vám poměrně často ukazujeme, jak zdařilé fotografie či videa lze vytvořit díky fotoaparátům nových iPhonů 8 či iPhonu 8 Plus. Zvláště skvělé portrétové funkce iPhonu 8 (a samozřejmě i iPhonu 7) jsou mnohdy označovány za velkou konkurenci klasických zrcadlovek, protože díky nim lze vytvořit opravdu skvostná díla. Jak však ve skutečnosti obstojí 4K video při rychlosti 60 fps, kterým se pyšní nový iPhone 8 Plus, v porovnání s videem z profesionálního fotoaparátu?

Redaktor webu Appleinsider se rozhodl proti sobě postavit iPhone 8 Plus a bezzrcadlovky Panasonic Lumix GH5, tedy jakousi kombinací digitální zrcadlovky a kompaktu. Na té se zaměřil na jedinou věc – 4K video s rychlostí 60 fps. I ona totiž tuto zajímavou možnost pro všechny kameramany nabízí a mnoho jejich uživatelů ji právě za tuto funkci miluje. Pojďme se tedy podívat, jak oba produkty z testu vyšly.

Rozdíly jsou patrné

Již při prvních záběrech z videa nad tímto odstavcem je jasně patrné, že poměrně velký rozdíl ve videích obou přístrojů je už v samotné barevnosti. Objektiv fotoaparátu je totiž daleko větší a tím pádem do něj pronikne daleko více světla než do objektivu iPhonu. Jeho záběry jsou tak i díky tomu o něco světlejší.

Poměrně viditelným rozdílem ve videích je i “roztřesenost” obrazu u iPhonu 8 Plus. Ta je zapříčiněna především horší stabilizací, která se opět nedá s fotoaparátem, jehož cena se mimochodem pohybuje okolo padesáti tisíc, porovnávat.

Všimnout si též můžeme o něco horší práce se světlem, která je v některých záběrech kvůli ztmavování a zesvětlování určitých míst ve videu dobře viditelná. Totéž bychom pak mohli říci i o snímání detailů složitějších povrchů či podobných věcí, které zvládá fotoaparát daleko lépe.

I když se tedy může zdát, že iPhone 8 Plus ve 4K 60fps testu jasně prohrál, není tomu tak úplně pravda. Jasně, fotoaparát ho vcelku suverénně přejel a ukázal, že si ještě nějaký pátek na dokonalý fotoaparát u telefonů počkáme. Pokud si však uvědomíme, že je ke kvalitnímu fotografování fotoaparát GH5 vytvořen kdežto fotoaparát iPhonu je spíše jakýmsi doplňkem za poloviční cenu, jeho kvality musíme pochválit. Rozdíl totiž není až tak markantní, jak by nejspíš mnozí očekávali.

porovnani gh5 vs iphone 8 plus

Dnes nejčtenější

.