Zavřít reklamu

Čas od času se ve světě najde společnost, jejímž jediným cílem je přiživovat se na úkor ostatních velkých společností. Mezi takové příživníky patří i australská společnost Uniloc, která si za své zvláštní praktiky z posledních vysloužila přezdívku patentový troll. Už podle ní je vám tak pravděpodobně jasné, odkud vítr vane.

Uniloc se ve světě proslavil tím, že se snaží z velkých společností vysoudit peníze kvůli údajným porušením jejich patentů, které získaly nejrůznějšími cestami. V minulosti se tak například Uniloc soudil s Applem kvůli Face ID, Apple TV, komunikační službě iMessage nebo funkci AirPlay. Tentokrát si začal dělat nároky na technologie použité ve druhé a třetí generaci Apple Watch.

Patentový troll tvrdí, že je výhradním držitelem licence na “systém sledování výkonu a metody”, což v hodinkách představuje GPS modul a propracovaný systém měření tělesné aktivity. Trochu úsměvné však je, že onen patent získal Uniloc teprve před nedávnem nákupem a převedení jedné menší společnosti, která tento patent vlastnila (a logicky pro Applu nezbrojila). I přesto se však společnost do sporu opřela a nařkla Apple z toho, že dovozem a prodejem jeho hodinek porušil a stále porušuje práva Unilocu.

I v absurdních sporech se občas zadaří

Zatím není jasné, jak celý “spor” dopadne a zda z něj Uniloc vůbec něco uvidí. Jelikož je však ve světě tato technologie natolik zaběhlá, využívá ji poměrně mnoho společností a Uniloc je svým snažením celosvětově známý, zřejmě mu soud nevyhoví. Už to, že se troll rozhodl do takové bitvy vstoupit, je totiž opravdu bláznivé a nejeden nad člověk nad tím kroutí hlavou. Na jeho obranu však musíme říct to, že už pár podobných soudních tahanic vyhrál a peníze získal. V bitvě s Applem to však očekávat nemůžeme.

Celkově má Apple v poslední době na patentové války vcelku smůlu. Před pár dny jsme vás například informovali o tom, že údajně ukradl označení Animoji jedné japonské společnosti. Že by se na vlně úspěchů Applu chtělo v poslední době svézt co nejvíce společností? Těžko říci.

apple watch fb

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.