Zavřít reklamu

Soudní bitva mezi dvěma hlavními rivaly na trhu se smartphony zdaleka nekončí. Apple podal žalobu na Samsung před šesti lety, přičemž hlavní bod sváru sporu se týká designu telefonů. Samsung podle zástupců cupertinské společnosti okopíroval design iPhonu. A nyní se obě technologické firmy opět ocitly u soudu.

Americká soudkyně Lucy H. Koh v neděli oznámila, že musí v patentové válce provést další soudní proces, aby určila, jak vysoké odškodné má Samsung  Applu zaplatit.

Apple a Samsung mají do středy navrhnout datum pro obnovení řízení. Podle analytika zabývajícího se ochranou duševního vlastnictví Floriana Muellera je zhruba 30% šance, že by se obě strany vypořádaly mimosoudně.

Soudní proces odstartoval v roce 2011, kdy Apple zažaloval Samsung za to, že porušil patent týkající se designu iPhonu. Samsung odůvodnění považuje za vágní, napadá celkovou podstatu samotného sporu a poukazuje na nesmyslnost podobných obecných patentů.

Soud stanovil, že Samsung je povinen zaplatit odškodné na základě celkového zisku z prodeje chytrých telefonů, které porušují patent. Samsung však navrhl, že částka by měla být stanovena na základě jednotlivých komponent, jako jsou přední kryt a displej. V prosinci Nejvyšší soud USA doporučil Odvolacímu soudu USA, aby přehodnotil výši škody, kterou má Samsung zaplatit.

„Před Nejvyšším soudem byla položena otázka, jak vypočítat částku, kterou by měl Samsung zaplatit za to, že kopíroval design. Případ se týká toho, že Samsung neopatrně kopíruje naše nápady, což nikdy nebylo sporné. Budeme i nadále chránit roky tvrdé práce, díky nimž se iPhone stal nejinovativnějším a nejoblíbenějším produktem na světě. Zůstáváme optimističtí, přičemž soudy opět vyslaly silný signál, že kradení není správné,“ prohlásil v té době Apple.

Calvin Klein, Dieter Rams a dalších více než 100 nejlepších designerů podpořili Apple v loňském roce a tvrdili, že výrobce iPhonů má nárok na všechny zisky, které měl Samsung z porušení patentu. Citovali studii z roku 1949, ve které bylo uvedeno, že více než 99 % Američanů dokáže identifikovat láhev Coca-Coly jen podle samotného tvaru.

Samsung měl původně zaplatit odškodnění ve výši 1 miliardy dolarů, ale v roce 2015 byla rozhodnutí zrušena a Samsung ztratil 548 milionů dolarů. Poté byla částka snížena na 399 milionů dolarů.

Samsung-Galaxy-S8-vs-Apple-iPhone-7-Plus-camera FB 2
130807185754-apple-vs-samsung-620xa

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.