Zavřít reklamu

Ačkoliv se nás před pár týdny snažil sám Tim Cook přesvědčit, že jsou prodeje iPhonů 8 a 8 Plus v nejlepším pořádku a je z nich u vytržení, začínají se objevovat náznaky, že tomu tak úplně není. Špatné prodeje totiž potvrzují jak operátoři a prodejci, tak i analytici a statistici, kteří jejich čísla samozřejmě bedlivě sledují. Pro “osmičkové” iPhony však radostná rozhodně nejsou.

Analytici ze společnosti CIRP se na prodeje iPhonů důkladně zaměřili a zjistili opravdu zajímavou věc. V rozmezí července až září tohoto roku činily prodeje iPhonů 8 pouhých 16 %. Možná namítnete, že je hloupost porovnávat prodeje posledních dvou zářijových týdnů iPhonů 8 s tříměsíčními prodeji a částečně máte i pravdu. I přes to si však můžeme udělat obrázek o tom, jaký zájem o tuto novinku byl. V grafu níž totiž naleznete toto období v minulých letech, ze kterého je jasně patrné, jak moc nové iPhony po svém představení táhly. Do prodejů se totiž dostaly víceméně ve stejném časovém horizontu.

CIRP-iphone-8

Jak jste nejspíš z grafu vyčetli, loňské iPhony 7 a 7 Plus představovaly vloni v tomto období zhruba 43 % prodejů všech iPhonů. Oproti tomu “eskové šestky” si svou chvilku slávy tak úplně neužily a dosáhly na pouhých 24 %. Klasická šestka ale naopak zažila díky změně v designu slušný boom. Stejná situace se pak děla i v dřívějšku. Je tedy více než jasné, že je o “eskové” modely, čili o modely s menšími vylepšeními, o poznání menší zájem.

iPhone 7 jakožto nejlepší jablečný telefon posledních let?

Graf tedy potvrzuje to, o čem uživatelé hovoří prakticky od představení iPhonu 8. Ten je sice podle nich vcelku zajímavý, žádná obří vylepšení však nepřinesl a upgrade z iPhonu 7 na něj moc smysl nedává. Proto jej valná většina označuje spíše za iPhone 7s, jak měl být podle všech spekulací zprvu pojmenován. To můžeme ostatně vypozorovat i z onoho grafu. iPhony 7 v něm totiž zažívají zlaté časy a díky výrazné slevě, která příchodem iPhonu 8 ruku v ruce přišla, se jejich prodeje jen tak nezastaví.

Uvidíme tedy, zda se iPhone X zachová jako klasický model, který se bude prodávat skvěle či jako “eskový” model, který s prodeji pokulhá. Pokud však nová vlajková loď neoslní, na výsluní setrvá paradoxně loňský model. Nechme se tedy překvapit.

iPhone 8 Plus camera back FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.