Zavřít reklamu

Touch Bar na nových MacBoocích Pro je pro někoho zbytečnost, pro jiné zase nezbytnost a užitečné rozšíření, které usnadňuje, a především urychluje práci na počítači. Sám se řadím někam doprostřed, kdy Touch Bar v drtivé většině aplikací nepoužívám, ale sem tam mi přijde vhod. Co mi občas ale u Touch Baru tak trochu schází, je odezva, resp. nějaká reakce, která by mi dala vědět, že jsem klikl správně. Problém je zejména v tom, že klávesnice vám dává odezvu neustále, ale jakmile přejede na Touch Bar, který je její součástí/rozšířením, tak rázem žádnou zpětnou vazbu nedostanete, což je nezvyk. Nyní ale na scénu přichází aplikace, která tuto nevýhodu Touch Baru alespoň částečně odstraňuje.

Aplikace nese jméno Haptic Touch Bar a jak už jistě mnohým z vás její název napověděl, přidává Touch Baru haptickou odezvu. Nerozumějte ale tomu tak, že by aplikace nějakým zázrakem obohatila Touch Bar o haptický motorek, to je samozřejmě nemožné. Prográmek využívá haptické odezvy trackpadu, což není ideální, ale v rámci možností jde docela o šikovné rozšíření.

Haptic Touch Bar udělá radost spíše těm, kteří při práci s MacBookem Pro nepoužívají externí myš, ale vystačí si s trackpadem. Obvykle totiž máte jednu ruku položenou na trackpadu a druhou ovládáte Touch Bar a právě v takovém případě haptickou odezvu ucítíte. Trochu matoucí je, že odezvu cítíte v druhé ruce, než Touch Bar používáte, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jde jen o zvyk.

Po nainstalování aplikace, se vám jen přidá ikonka do horního menu baru a tím je hotovo. Skrze ikonu si můžete určit, zda se bude aplikace automaticky zapínat při spuštění Macu, zda se bude haptická odezva opakovat při držení klávesy, zda bude odezva aktivovaná/deaktivovaná, a na závěr i intenzitu odezvy na stupnici od 1 do 4.

Haptic Touch Bar

Bohužel nic není dokonalé a Haptic Touch Bar je toho ukázkovým příkladem. Aplikace je totiž v současné době schopna poskytnout haptickou odezvu jen na klávesách Esc, F1, F2, F2, …., F12. Při používání Control Stripu nebo speciálních kláves v aplikací haptická odezva nefunguje. Tedy alespoň prozatím. Vývojář údajně na doplnění podpory pro další klávesy usilovně pracuje, ale podle jeho vlastních slov není implementace tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Haptickou odezvu dostanete jen při použití těchto kláves:

Touch-Bar-Function-Keys

Všechny ostatní zatím Haptic Touch Bar nepodporuje, bohužel ani tyto:

Touch-Bar-Dynamic

Pokud vás i přes prozatímní omezenou podporu aplikace zaujala, můžete si ji stáhnout na stránkách vývojáře. Haptic Touch Bar je možné si na 14 dnů vyzkoušet zcela zdarma. Jakmile ale dva týdny uplynou, je potřeba zaplatit $4,99 (přibližně 109 Kč).

Haptic Touch Bar trial
Haptic Touch Bar FB

Dnes nejčtenější

.