Zavřít reklamu

Značka Sennheiser patří dlouhé roky k těm, po kterých posluchač sáhne kvůli kvalitnímu zvuku, za rozumné peníze. Nejedná se o naprosto audiofilní záležitost, ale především o vynikající kombinaci ceny a kvality, kterou přináší. Mezi nejoblíbenější modely patří Momentum, na jejichž In-Ear verzi se nyní podíváme. Výrobce slibuje díky kovové konstrukci kvalitní zvuk, kterému dominují silné basy, detailní výšky a dobře vykreslené středy. Navíc v této verzi určené pro produkty Apple nabízí sluchátka 100% kompatibilitu dálkového ovládání umístěného na kabelu s vašim iOS zařízením. Hlavní doménou sluchátek pak má být kvalita zvuku v porovnání s cenou, jenž výrazně přesahuje sluchátka dané cenové kategorie. Pojďme se podívat, zda tomu tak skutečně je a zda na konci článku najdete doporučení k nákupu.

Balení u sluchátek běžně příliš nerozebíráme, většinou totiž najdete nudnou krabičku ve které je kousek molitanu, jenž chrání samotná sluchátka. Tentokrát je to však zásadně jinak a v onom kousku molitanu najdete elegantní pevné pouzdro, dovolím si říct dokonce textilní krabičku s logem Sennheiser, která ukrývá samotná sluchátka. V případě že nebudete poslouchat máte jistotu, že jsou vaše sluchátka a především kabely chráněny. Navíc se do krabičky pohodlně namotávají a vyndávají. Pokud by vás však namotávání příliš nebavilo, můžete vytáhnout plastový vnitřek obalu a sluchátka do pouzdra zkrátka zmuchlat, jak vás napadne. Za kvalitní krabičku a způsob skladování tedy rozhodně palec nahoru, obzvlášť pokud se vám sluchátka válí velkou část dne někde na dně batohu nebo školní tašky.

Sennheiser Momentum In-Ear

Co se konstrukce týká, jedná se o téměř klasická In-Ear sluchátka, která se díky zahnuté konstrukci vkládají poměrně hluboko do ucha. Ze začátku jsme se dokonce bál, že to bude po pár minutách nepříjemné, ovšem opak se stal skutečností a na sluchátka si během prvních minut tak zvyknete, že je prakticky nevnímáte, a to i díky tomu, že váží pouhých 13 gramů. Kabel dlouhý 1,3 metru pak stačí nejen při běžném pohybu, kdy máte iPhone v kapse kalhot, ale věřím, že je plně dostačující i pro snowboard nebo sk8 a podobné pohybově náročné aktivity, při kterých potřebujete mít co největší volnost pohybu. Sluchátka navíc díky své konstrukci poměrně dobře odhluční váš poslech od okolního světa a nic vás tak neruší.

Jediné co bych si dovolil vytknout a to je více o osobních preferencích a o tom jak a především na čem máte skladby naposlouchané, je mírné potlačení hlasu na úkor nástrojů. Například v pasážích u skladby Hey You z desky The Wall od Pink Floyd, kde David Gilmour vyzpívává vokály se mi zdá, že hudba by mohla být o něco tišší, než jak ji Sennheiser prezentují. Ovšem jak říkám, jedná se spíše o subjektivní názor a především fakt na čem máte skladbu naposlouchanou. Když však naopak přejdete k další skladbě Is There Anybody Out There, která je v podstatě spíše takovým intrem k druhému disku The Wall, nebudete věřit svým uším co dokáží sluchátka za dva tisíce. Když si pak pustíte Smoke on The Water z živého koncertu Osaky (já vím tati, už ti to CD musím vrátit), tak se cítíte, jak kdybyste skutečně byli v kotli před Ianem Gillenem

Sennheiser Momentum

Abych nebyl moc rockový a neposlouchal jen hudbu v té největší kvalitě, většinou ve FLAC, pustil jsem si staré pecky od S-Kore, který jak sám říká naplival skladby do mikrofonu v dětském pokoji. Skladby mám v 320Kb/s bitrate, ovšem i tak je zde vidět extrémní rozdíl oproti nahrávkám od nejlepších umělců na světa. Kvalita vám bude v případě nahrávek, které nejsou z profi studia doslova trhat uši a tak kromě kvalitních nahrávek doporučuji poslouchat také skladby, které jsou nahrány skutečně kvalitně a v profesionálním studiu. Je mi jasné že drtivá většina z vás takové skladby poslouchá, ale občas si rád dám nějakou tu depresivní skladbu v podobně Posledního koncertu od S-Kore a tak jsme to zkrátka chtěl vyzkoušet. Když jsme u Rapu tak v případě že si pustíte například Drake, Jay-z, Lil Wayne nebo podobné věci nahrávané v nejlepších studiích na této planetě, budete nadmíru spokojeni. Poslech je vyvážený a dokonce se vám stane, že budete rozumět i prvnímu Afričanovi který má Bugatti, jak se Lil Wayne rád tituluje. Zvuk je velmi vyvážený a beat s rapem samotným skvěle ladí, přednes je zkrátka vyrovnaný a nic neupřednostňuje.

Upřímně když si vezmu že sluchátka stojí více než o polovinu méně, než například AirPods tak mě až zůstává rozum stát jak výrazný rozdíl v kvalitě poslechu poskytují. Chápu, že u AirPods platím za technologii, jsou bezdrátová a vše ostatní, ovšem sluchátka mají být podle mého názoru hlavně o kvalitě zvuku a zde Sennheiser kralují na plné čáře. Mohu s čistým svědomím uvést, že popis z úvodu článku skutečně nelhal a kdyby sluchátka stála 5-6 tisíc, těžko byste i tak hledali co se kvality zvuku týká konkurenta. V případě ceny jen lehce přesahující dva tisíce korun si pak nedovedu představit člověka, který by nebyl po stránce reprodukce potěšen a spokojen.

Sennheiser

Co říci závěrem? Snad jen to, že vše co sluchátka slibují na krabičce bezezbytku drožela. V dané cenové kategorii jsem se co se kvality přednesu týká nesetkal s lepšími sluchátky a to nejen u špuntů. Zvuk je skutečně velmi kvalitní a pokud posloucháte kvalitně nahrané skladby ideálně ve FLAC nebo Apple Lossless, pak si je skutečně užijete. Za danou cenu si troufám říct, že není příliš o čem přemýšlet. Sluchátka hrají skvěle od prvního nasazení do uší, jakmile se po pár desítkách hodin rozehrají, je úroveň ještě někde jinde. Pokud tedy hledáte skutečně kvalitní sluchátka a jde vám především o zvuk samotný než o nějaké vychytávky, pak bych nad Sennheiser Momentum In-Ear rozhodně přemýšlel, tedy spíše si je šel objednat.

Parametry Sennheiser Momentum In-Ear

  • Umístění: intraaural
  • Frekvenční rozsah (Hz): 15 – 22.000 Hz
  • Impedance (Ω): 18 Ω
  • Citlivost (dB/mW): 118dB
  • Hmotnost (g): 16 g
  • Kabel: 1,3 m
  • Konektor: 3,5 Jack zahnutý
  • Zkreslení: <0.5%
  • Barva: černá, červená
  • Mikrofon: Ano
Sennheiser Momentum

Dnes nejčtenější

.