Zavřít reklamu

Jak zjistit, že je někdo dobrý vůdce? Měří se to podle schopnosti řídit tým synchronně k dosažení jednoho cíle? Je to odraz člověka a jeho vlastností? Nebo je to jen podle toho, jak kdo v životě ušel daleko – někdo má širší obzory, někdo má titul, někdo bohatství? Dobře, dost řečnických otázek o tom, jak najít toho pravého leadera. Místo řečnických otázek vám ale můžu nabídnout pohled na toto téma, a to přímo od jednoho z nejvíce uznávaných vůdců Silicon Valley minulého století – Billa Campbella:

„Dobrým vůdcem se stanete poté, až se naučíte naslouchat těm, kterým byste vedoucího měli dělat. Pokud se tohle naučíte, stanete se skutečným vůdcem.“

Někdo by mohl namítat a tento názor nesdílet, vždyť přece existuje plno dalších aspektů, které můžou určit toho nejlepšího leadera. Citaci, kterou jste výše přečetli, byla používána v praxi právě Billem Campbellem v jeho rozlišování, kdo v Silicon Valley je skutečný vůdce.

Kdo byl vůbec Bill Campbell?

Celým jménem – William „Bill“ Campbell, absolvent Kolumbijské univerzity, působil v roce 1990 jako viceprezident marketingu v Applu. Poté si začal budovat reputaci jako „trenér“ Silicon Valley. Před svým náhlým úmrtím byl Campbell jeden z nejvýznamnějších mentorů některých velkých jmen po celém světě, včetně Steva Jobse, Larryho Page a Erica Schmidta.

Získání vedení

V jednom z novějších rozhovorů pro Business Insider se bývalý generální ředitel společnosti Apple, John Sculley, dělí s nejlepšími radami, které mu kdy Campbell sdělil:

„Váš titul vás činí manažerem. Lidé, kterým máte dělat leadera, se rozhodnou, jestli pro ně opravdu leader jste. A jak se s tím poperete, to je čistě jen na vás. Abyste určitou skupinu lidí mohli vést, musíte si to zasloužit.“

Mezi další významné úspěchy Campbella patří například jeho založení a prodej společnosti GO Corporation, kterou v roce 1993 odkoupila společnost AT&T. V roce 2005 byl Bill zvolen ředitelem Kolumbijské univerzity. Také sloužil jako generální ředitel společnosti Intuit v roce 1994 až 1998. Současný generální ředitel Intuitu, Brad Smith, opakoval stejné názory, které od Campbella získal Sculley. „Některé rady, které mi Bill dal, byly ty nejlepší pro celou mou kariéru“, řekl Brad Smith:

„V podstatě, dobré vedení lidí vytvoříte tak, že budete věřit v to, že každý člověk, se kterým pracujete, je schopen velkých věcí. Není to o tom hledat lidi, kteří umí velké věci – ty totiž umí všichni. Vy je pouze v těch lidech musíte najít. Poté ještě musíte vytvořit prostředí, ve kterém se tyto velké věci můžou objevit. Tohle je naše definice vedení.“

 

campbell_fb

steve-jobs-laugh-fb

Dnes nejčtenější

.