Zavřít reklamu

Jedna z věcí, která vzbuzuje v souvislosti s novým iPhonem X ty největší diskuze, je bezesporu nový systém zabezpečení Face ID. Ten nahradil léty prověřený Touch ID a podle slov Applu posunul míru zabezpečení zase o pár stupínků výš. Je však sken obličeje opravdu tak úžasný, jak o něm jablečný společnost tvrdí?

Přesně tato otázka napadla i senátora USA Ala Frankena. Ostatně, o tom, že se rozhodl krátce po představení iPhonu X zaslat jablečné společnosti dopis, ve kterém žádal o vysvětlení několika nejasností ohledně Face ID, které by mu i jablečným uživatelům dodaly klid na duši, jsme vás zhruba před měsícem informovali. Senátor chtěl, aby mu Apple odpověděl do 13. října, což se jablečné společnosti podařilo a nejasnosti ohledně Face ID mu v dopise vysvětlila. Pojďme se na ně tedy společně podívat.

Franken měl největší obavy z toho, aby Face ID nějakým způsobem nezkreslovala rasy, pohlaví či různé věkové skupiny a tím pádem je i znevýhodňovala, jelikož by telefon nemohly odemykat. Obával se i toho, jak Apple dokázal zajistit kvalitní testování, o kterém hovořil. A přesně na to se mu pokusila Cynthia Hogan z Applu odpovědět.

Ta ve svém prohlášení hned na začátku uvedla, že schopnost rozpoznat jakýkoliv obličej bez rozdílu rasy, etnické skupiny či věku byla pro Apple jedním z nejdůležitějších kritérií. Celý systém proto vyvinuli a následně otestovali za pomoci více než miliardy obrázků, díky kterým mohly veškeré nedostatky Face ID odstranit. Všichni lidé, jejichž fotografie Apple použil, však byly podle ní informování a souhlasili.

Třetí strana nepronikne za žádných okolností

Cynthia dále tvrdí, že Apple pracoval s lidmi z celého světa, aby zahrnuli opravdu širokou skupinu lidí, které bude Face ID schopno bez problému rozpoznat. Na “slepých” místech pak jablečná společnost speciálně zapracovala, aby vytvořili Face ID co možná nejpřesnější. Díky tomu vznikla technologie fungující na bázi neuronové sítě, která zabrání veškerým pokusům o odemknutí telefonu třetí stranou a to i za použití masek či fotografií lidí, kteří mají v telefonu naskenovaný obličej.

Podle oficiálního prohlášení Applu to tedy vypadá, že jsou všechny obavy senátora zbytečné a Face ID je skutečně bezchybné a komplexní řešení novodobých iPhonů. Jeho největší test však přijde až za pár týdnů. To se nové iPhony dostanou do rukou prvním šťastlivcům, kteří tuto zajímavou novinku znamenitě prověří. Snad nás tedy nezklame a přesvědčí nás, že právě ona je budoucnost zabezpečení. Pokud tomu tak nebude, jableční uživatelé se s odchodem Touch ID smíří jen velice těžko.

face-id-fb

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.