Zavřít reklamu

Ačkoliv je iPhone X již nějaký pátek představený, debaty ohledně jeho dostupnosti jsou neustále žhavým tématem. Ostatně, i samotné pozdní zahájení prodejů spustilo poměrně zajímavou debatu o tom, jak je na tom Apple s výrobou své nové vlajkové lodi. Ta je totiž poměrně náročná a podle informací v minulých týdnech a měsících se nedaří přesně podle plánu. Nejnovější informace však naznačují, že se první zásoby iPhonů X konečně dostávají do zemí, ve kterých se budou prodávat.

Čínská společnost Xinhuanet podle svých slov zjistila, že se z továren Foxconnu odeslalo v předchozích dnech na 46 500 jednotek iPhonů X. Cílovou destinací by mělo být Nizozemsko a Spojené arabské emiráty. Nízké číslo tak potvrzuje fakt, že se výroba pořád podle plánu nedaří a iPhonů X bude prvních pár měsíců opravdu málo.

Nedostatek potvrzuje i zpráva čínské společnosti. V ní stojí, že se produkce iPhonu X nedávno zvedla ze 100 tisíc jednotek týdně na 400 tisíc jednotek. Ani tohle zvýšení však k nasycení trhu nestačí. Analytici tak začali kalkulovat s tím, že se do konce roku stihne připravit “jen” 36 milionů telefonů. To je jen pro pořádek o čtyři miliony méně, než se doposud předpokládalo a tvrdilo se o něm jako o nedostatku.

Výrobu brzdí hlavně technologie pro Face ID

Za hlavní příčinu zbrzdění označují světoví analytici včele s Ming-Chi Kuem z KGI složitou výrobu technologie TrueDepth, která je nedílnou součástí Face ID. Ta je podle nich daleko složitější než u konkurenčních zařízení a kvůli tomu je pro výrobce tvrdým oříškem.

Podle Kua by mohly předobjednávky bez problému překročit hranici čtyřicet až padesát milionů, což by bylo pro Apple na jednu stranu opravdu skvělé, na druhou však velmi svazující. Padesát milionů by totiž v krátkém čase dodat s téměř stoprocentní jistotou nedokázal. Snad se tedy veškeré prognózy mýlí a prémiové iPhony se u svých majitelů objeví v horizontu několika týdnů. Pozlátko nejdražšího telefonu, na který si navíc několik měsíců počkáte, by rozhodně prémiovému jablíčku neslušela.

iPhone X home screen FB

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.