Zavřít reklamu

Apple Watch v posledních měsících vedou všechny žebříčky prodejů chytrých hodinek i náramků. Cesta na výsluní ale nebyla pro Apple vůbec jednoduchá, jelikož konkurence má rozhodně co nabídnout. Největší boj svádí kalifornský gigant se společností Fitbit, která si získala zákazníky hlavně svými chytrými náramky. Ty jsou totiž výrazně levnější, mají lepší výdrž baterie a co se měření týká, tak snad všechny modely jsou schopny zaznamenat více informací než jablečné hodinky. Jedním z nejlepších náramků od Fitbitu je bezesporu Alta, na který jsme se podrobně podívali minulý rok na konci léta. Fitbit se ale během roku vytasil s jeho nástupcem Alta HR a ani jeho otestování jsme si nemohli nechat v redakci ujít. Náramek jsme tak na 2 týdny vyměnili za Apple Watch, aktivně jej používali a nyní si pojďme shrnout na naše dojmy.

Design a novinky

Oproti svému předchůdci dostal nový Alta HR do kolébky navíc senzor pro měření srdečního tepu. Ten je spolu s napájecím pinem umístěný na spodní straně zařízení. Snímač nejenom že po celý den pravidelně monitoruje a zaznamenává váš tep, ale také výrazně přispívá k důkladnějšímu měření spánku i spálených kalorií. Jinak se ale Alta HR ve srovnání s předchozí generací víceméně neliší, a to ani po stránce designu. Jiný je jen řemínek, který se nově pyšní klasickou přezkou pro zapínání, zatímco předchozí verze se na zápěstí utahovala stejně jako sportovní pásek u Apple Watch.

Hlavní pozornost si jistě zaslouží displej, což je jediný prvek, skrze který lze náramek ovládat – tlačítka byste na Alta hledali marně. Ani displej se však nezměnil, opět se jedná o OLED panel, který zobrazuje jen ty nejnutnější informace. Kromě času se díky němu dozvíte i počet nachozených kroků, ušlé kilometry, počet spálených kalorií a aktivních minut, úroveň nabití baterie a nově také samozřejmě i aktuální tep nebo průměrný tep v klidu. Právě to se mi na Alta HR neskutečně líbí – stačí jen zvednout ruku směrem k očím, displej se sám rozsvítí a vy okamžitě víte, jaký máte tep a spolu s tím i kolik je hodin. Pro zobrazení dalších informací stačí vždy jen na displej klepnout, přičemž stejným gestem lze náramek i probudit. Pravdou ovšem je, že ne vždy náramek klepnutí na displej rozpozná. Občas je potřeba poklepat víckrát a důrazněji. Záleží především na tom, jak (a především pak kde konkrétně) máte Alta na zápěstí umístěný.

Fitbit Alta HR 9

Notifikace

Po stránce notifikací patří Alta do kategorie těch, které vás upozorní skutečně jen na to nejnutnější. Se zvuky samozřejmě počítat nemůžeme, protože náramek nedisponuje reproduktorem a zvládá tak jen vibrace. Prostřednictvím těch je schopen vás upozornit na notifikace z kalendáře, z nativní aplikace Zprávy a na příchozí hovory. Reagovat z náramku ale nelze ani na jeden z vyjmenovaných typů notifikací a musíte tak vždy sáhnout po telefonu. Text SMS zprávy nebo iMessage na displeji vidíte, problém ale občas nastane u diakritických znaků, namísto kterých se zobrazí otazníky. I tak je ale zpráva čitelná a pro zjištění, jestli je potřeba sahat do kapsy pro iPhone, a odepisovat na ni či nikoli, bohatě postačí.

Vibracemi se můžete nechat i probudit, čas si nastavíte v aplikaci a ráno tak potichu vstanete, aniž byste probudili svou drahou polovičku. Vibrace jsou dostatečně silné a nikdy jsem neměl problém, že by mě ráno nevytáhly z postele.

Měření tepu

Snímání srdečního tepu funguje s náramkem Alta úplně stejně jako v případě Apple Watch – pomocí zeleného světla. Vzhledem k faktu, že jablečné hodinky jsou mezi wearables v měření tepu údajně nejpřesnější, zkusil jsem právě s nimi náramek od Fitbitu porovnat. Výsledky byly v drtivé většině případů naprosto shodné, někdy se lišily maximálně o 1-2 údery za minutu, z čehož vyplývá, že i s Altou dostanete skutečně přesné výsledky.

Analýza spánku

Ruku v ruce s přesným snímáním tepu podává Alta i kvalitní výsledky při analýze spánku. Popravdě právě tato funkce mi u Apple Watch chybí ze všeho nejvíce, a tak jsem si ji na Alta HH okamžitě zamiloval. Měření spánku je neuvěřitelně detailní a náramek je schopný sám poznat, v kolik hodin a minut usnete a následně kdy se ráno zase probudíte. Časy jsem se po celou dobu testování snažil monitorovat i sám a musím říct, že mě kolikrát až udivilo, jak neuvěřitelně přesně náramek určil, kdy jsem se pohroužil do říše snů nebo kdy jsem naopak ráno otevřel oči. Důležité je určitě zmínit, že Alta pozná, kdy se skutečně probudíte, ne až kdy vylezete z postele a začnete se hýbat. Jestliže tedy máte ve zvyku si ráno ještě chvíli poležet a mrknout třeba na telefon, nemusíte se bát, že by si náramek stále myslel, v kdovíjak hlubokém spánku ještě nejste.

Kromě přesných časů usnutí a probuzení je vám náramek díky snímání srdečního tepu schopný nově změřit, jak kvalitní váš spánek byl. V podrobné analýze totiž vidíte dobu strávenou v určitých fázích spánku, tedy jak dlouho jste byli v REM fázi, kdy jste měli lehký nebo naopak hluboký spánek, a také to, kolikrát a jak dlouho jste byli v noci vzhůru. Analýza je doopravdy detailní a je schopná vám tak i naznačit, že ačkoli chodíte spát včas, tak váš spánek není kvalitní a měli byste něco změnit.

Aplikace

Pro zobrazení všech výše popsaných dat je potřeba si do iPhonu stáhnout aplikaci. Náramek totiž na displeji ukazuje jen to nejnutnější a slouží tak především jako tracker, k čemu je ostatně i určen. Používat aplikaci Fitbit je ale jedna radost. Je totiž přehledná, nastavení je intuitivní a grafy vyobrazující například spálené kalorie nebo jednotlivé fáze spánku jsou snadno čitelné. Nicméně až na informace o spánku a srdečním tepu se oproti loňsku nikterak nezměnila, což ale rozhodně není na škodu.

Kromě zmíněných grafů spálených kalorií, pohybových aktivit a spánku vám aplikace ukáže aktuální i průměrný tep, počet nachozených kilometrů, ušlých kroků i aktivních minut. Na veškeré informace můžete nahlédnout i zpětně do historie, a to klidně i měsíce až roky.

V nastavení si pak můžete určit ciferník, který se bude na displeji náramku zobrazovat, jaké informace vám bude Alta schopen ukázat a samozřejmě i budík, oznámení nebo připomínky, že se máte hýbat – každou hodinu musíte udělat minimálně 250 kroků. Přidávat si lze i různé cíle pro spálené kalorie, kroky, kilometry, aktivní minuty a také pro spánek. Přijímat můžete i různé výzvy nebo se porovnávat s přáteli, kteří také mají účet u Fitbitu.

Baterie

Výrobce slibuje maximálně 7denní výdrž na jedno nabití a kupodivu přesně jak uvádí, tak i náramek vydrží. Během testování mi baterie vydržela vždy týden (od neděle do neděle), a to jsem si náramkem poměrně často hrál, nadprůměrně často synchronizoval naměřená data s telefonem a celkově zkoumal všechny jeho funkce, což se jistě odrazilo na vytížení baterie. I přesto ale byla výdrž slušná a řekl bych, že ve výsledku i poměrně dostačující. Samozřejmě existují náramky s podobnými funkcemi, které vydrží i měsíc, pak tu ale naopak jsou jiné, které vydrží jen 2-3 dny. Ačkoli se tedy Fitbit Alta řadí výdrží k průměru, nabít jej jednou týdně není podle mého názoru nijak omezující.

Nabíjení probíhá skrze speciální kabel, který je součástí balení. Ten disponuje klasickým USB portem a na druhé straně speciálním skřipcem se dvěma piny, skrze který se připojuje ke spodní straně náramku. Adaptér do zásuvky v balení není, a tak je potřeba použít buďto nějaký vlastní nebo kabel jednoduše připojit do USB portu počítače. Pro zajímavost jsem změřil i rychlosti nabíjení a z úplného vybití se Alta na 100 % nabije za necelou hodinu a půl.

Závěr

Už minulou generaci Alty jsem v závěru vychválil a ani u jeho nástupce nemůžu udělat jinak. Zvlášť vezmu-li v potaz, že Fitbit přidal snímač tepové frekvence a tím výrazně vylepšil monitorování spánku. Za mě je tedy Alta jednoznačně jeden z nejlepších fitness náramků, který prostě jen stačí mít neustále na ruce, kdykoli vám v případě potřeby ukáže aktuální čas a rovnou vás informuje i o aktuálním tepu, a vám přitom stačí jednou za čas mrknout do aplikace, jestli se hýbete dostatečně často a jak kvalitní váš spánek zrovna je. Na základě informací pak není nic jednoduššího, než se zaměřit alespoň na mírné zlepšení a něco tak změnit ve své rutině.

Klady

+ přesný senzor srdečního tepu
+ detailní analýza spánku
+ přehledná aplikace
+ kvalitní a příjemný řemínek
+ design
+ výdž baterie
+ voděodolnost

Zápory

– hůře čitelný displej na slunci
– občasné nereagování náramku na poklepání
– malé možnosti notifikací spolu s problémem zobrazit diaktitické znaky

Fitbit Alta HR FB
Fitbit Alta HR FB 2

Dnes nejčtenější

.