Zavřít reklamu

Začátkem měsíce jsme vás informovali, že jeden muž z malého irského městečka maří plány cupertinské společnosti. Allan Daly je inženýr v oblasti životního prostředí, který podal před více než dvěma lety námitky k projektu datového centra, které má stát v izolovaném irském lese Derrydonnell Wood. Doposud probíhalo soudní přezkoumání, ale už padl konečný verdikt. Apple může jásat.

Apple získal povolení k výstavbě datového centra v Irsku za 1 miliardu dolarů. Irský vrchní soud o tom rozhodl ve čtvrtek ráno po dlouhé soudní bitvě. Apple před dvěma a půl lety oznámil, že chce vybudovat dvě evropská datová centra, a to v Dánsku a Irsku. Zatímco dánský projekt bude už brzy dokončen, chvíli to vypadalo, že irský projekt se nebude realizovat vůbec.

Zpočátku se zdálo, že získat povolení bude pouze formalita. Apple slíbil, že datové centrum ukryje do lesní oblasti a využije obnovitelné zdroje k jeho napájení. Obyvatelé irského městečka Athenry, které se nachází tři míle od místa, kde by mělo datové centrum stát, byli z plánů jablečné společnosti nadšení. Ale jeden inženýr se začal zabývat otázkami ekologického charakteru, kvůli kterým byly plány na spadnutí.

Plánovací orgán pořádal Apple, aby vyřešil pět otázek. Apple to samozřejmě udělal, ale ještě proti němu byla podána dvě odvolání, což vedlo k tomu, že Apple ztratil úplně naději, že bude někdy datové centrum v Irsku stát.

Server Business Insider uvádí, že Nejvyšší soud v Irsku ve čtvrtek rozhodl ve prospěch Applu, a tak může pokračovat ve svých plánech. Datová centra v Irsku a Dánsku se zaměří na internetové služby Applu v Evropě, a to konkrétně na iTunes, App Store, iMessage, Maps a Siri.

datove centrum fb

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.