Zavřít reklamu

Pravděpodobně budete souhlasit s tím, že právě Apple udává trendy v mobilním průmyslu. Ještě před oficiální zářijovou konferencí, na které cupertinská společnost představila tolik očekávaný iPhone X, se výrobci chytrých telefonů soustředili na vývoj čtečky otisků prstů integrované pod displej. Avšak poté, co Apple odhalil prémiový model, se pozornost z čtečky otisků prstů přesunula na úplně jinou autentizační metodu.

Významný analytik Ming-Chi Kuo ze společnosti KGI Securities tvrdí, že Apple má se svou revoluční TrueDepth kamerou náskok dva a půl roku před konkurencí s Androidem. „Kolik inovativních nápadů se dá nacpat do malého proužku? Docela dost,“ uvádí Apple na svých stránkách. TrueDepth kamera je základem ověřovacího systému Face ID, animovaných emotikon Animoji a portrétního režimu u selfíček.

Podle analytika je optická čtečka otisků prstů pod displejem pouze jakýmsi vylepšením, nikoliv revolucí, zatímco právě 3D snímání je průkopová technologie. TrueDepth kamera nejenže zvyšuje zabezpečení zařízení, ale také si s ní uživatelé užijí spoustu zábavy, protože dokáže zachycovat a analyzovat pohyby mimických svalů, a potom výraz přenést na animované emotikony, například pandu či jednorožce. Dále TrueDepth kamera představuje klíčový prvek pro vývoj rozšířené reality. Ming-Chi Kuo věří, že ostatní značky jsou ochotny investovat více právě do této technologie než do optické čtečky otisků prstů.

V současné době nabízejí 3D snímače pro přední fotoaparát Qualcomm-Himax, Orbbec a Mantis Vision, přičemž nejlepší je řešení od Qualcomm-Himaxu. Analytik se domnívá, že během následujících dvou až tří let se bude prodávat dvakrát až třikrát více Android telefonů s 3D snímačem než s čtečkou otisků prstů, protože 3D snímače jsou kompatibilní i s LCD displeji, zatímco čtečka otisků prstů může být integrována pouze pod OLED displej. Bohužel, momentálně je nedostatek dodavatelů OLED panelů, a tak se prozatím musí všichni zájemci o OLED technologii spoléhat na Samsung, což může být také dalším důvodem, proč výrobci smartphonů upřednostní 3D snímače pro přední kameru před optickou čtečkou otisků prstů.

Apple údajně původně chtěl u iPhonu X integrovat Touch ID pod displej, nicméně během výroby nastala spousta problémů, a tak se rozhodl od plánu upustit a soustředit se na Face ID. Očekává se však, že v příštím roce jablečná společnost přijde s modelem, který bude disponovat Touch ID v displejové části.

face-id-fb
Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.