Zavřít reklamu

Společnost Futuremark, která se zabývá prováděním benchmarků, se rozhodla, že už konečně ukáže pravdu ohledně spekulací, že Apple úmyslně zpomaluje starší iPhony při vydávání nových verzí iOS. Měl by tak konat kvůli tomu, aby zákazníky povzbudil v nákupu novějších zařízení.

Futuremark začal první výsledky sbírat v roce 2016. Od té doby se společnosti povedlo shromáždit přes 100 tisíc výsledků skrz 4 různé iPhony a 3 verze systému iOS (kromě iPhonu 7 – ten pouze se 2 verzemi iOS). Pomocí těchto údajů společnost vytvořila tabulky, které určují, zdali došlo k poklesu výkonu po nainstalování systémů iOS 9, iOS 10 a iOS 11.

Prvním testovaným zařízením se stal iPhone 5s, jelikož je právě tento iPhone posledním, na který lze nainstalovat iOS 11. Premiéru si odbyl už v roce 2013 a disponuje 64-bitovým procesorem A7. Futuremark využíval pro testování GPU 3DMark Sling Shot Extreme Graphics test a výsledky měsíc co měsíc zaznamenával do tabulky.

Jak můžeme vidět, výkon GPU zůstal konstantní po celou dobu od iOS 9 po iOS 11. Můžeme si všimnout jen opravdu minimálních rozdílů, kterých si běžný uživatel nemá šanci všimnout. Podobné výsledky podával i výkon procesoru, na který Futuremark použil 3DMark Sling Shot Extreme Physics test. Přesvědčte se sami.

vykon-ip5s2

Trochu jiná situace je u iPhonu 6, 6s a 7. Výkon procesoru v těchto zařízeních se mírně snížil. Futuremark nás ujišťuje, že se opět jedná o tak malé výkyvy výkonu, že si toho průměrný uživatel nemůže všimnout. Na základě všech srovnávacích testů prohlašuje, že Apple výkon zařízení zcela jistě úmyslně nesnižuje, ba naopak. Výsledky ukazují, že místo toho, aby se zařízení zpomalovaly, se naopak v některých případech, kdy se jedná především o GPU, zrychlují. Apple tudíž provádí dobrou práci v podpoře svých starších zařízení.

Níže v galerii si můžete prohlédnout výsledky výkonu GPU a CPU dalších zařízení – iPhone 6, 6s a 7:

Každopádně, výkon zařízení se podle hrubých benchmarků nesnižuje, ale i přesto jsou starší iPhony jednoduše pomalejší. Tato skutečnost je pravdivá a děje se tak především kvůli novým funkcím, které potřebují větší výkon a mohou způsobit, že se zařízení bude zdát pomalejší. Každá nová aktualizace iOS přináší taktéž sofistikovanější API a technologie určené spíše pro vlajkové lodě. To může vést k tomu, že i práce v aplikacích může být na starších zařízeních pomalejší.

Někdy se v softwaru můžeme taktéž dočkat různých chyb, na kterých Apple pracuje a snaží se je opravit vždy prostřednictvím dalších aktualizací. Hodně uživatelů si například stěžovalo na snížení výkonu v aplikacích s příchodem nového iOS 11. Tyto problémy se ale s největší pravděpodobností vyřeší s dalšími aktualizacemi iOS.

Závěrem: Pokud vlastníte starší zařízení, práce s ním je pomalejší. Není to ale kvůli tomu, že by Apple schválně starší zařízení zpomaloval, nýbrž kvůli novým funkcím a sofistikovanějším APIs, které potřebují větší výkon zařízení.

iPhone family FB

Zdroj: macrumors.com

Dnes nejčtenější

.