Zavřít reklamu

Válka mezi Qualcommem a Applem se táhne už poměrně dlouhou dobu a její konec je v nedohlednu. A ač by si člověk myslel, že o ní už spoustu, některé věci se nám rozkrývají až nyní. Pár nejasností například rozklíčoval hlavní advokát společnosti Apple Bruce Sewell, který na celý spor dohlíží.

Hned na začátku rozhovoru, který Sewell poskytl agentuře Bloomberg, byl zmíněn hlavní důvod celého problému. Qualcomm si totiž údajně účtuje asi 18 dolarů za jeden modem v iPhonu a dalších 5 % z ceny telefonu jako jakýsi poplatek za patent. A právě ten se zdá Applu neúnosně vysoký a nespravedlivý. Doposud však nebyla jiná možnost, než jej platit. Qualcomm byl totiž donedávna jediným dodavatelem modemů pro iPhony a vypadalo to, že tomu tak bude i nadále. V silného hráče se však posléze proměnil i Intel, od kterého začal Apple modemy odebírat také. V tu chvíli byla rázem výchozí pozice Applu o poznání lepší a mohl začít proti nekřesťansky vysokým poplatkům bojovat.

Uzavírá Apple tajná spojenectví?

Boj Applu byl však v očích Qualcommu nekorektní a proto se proti němu hlasitě ozýval. Tvrdil například, že se proti němu Apple spojil se Samsungem, aby jeho vliv zeslabili a sami díky němu povyrostli. To je však podle Sewella nesmysl. Veškerá jednání, která Apple ústy Cooka se Samsungem vedl, byly podle něj naprosto korektní. “Nezdá se mi, že by byl jejich rozhovor něco jiného, než ten typ rozhovoru, který by měli mezi sebou dva generální ředitelé takovýchto společností vést,” uvedl.

Vraťme se ale zpět k poplatkům, které si Qualcomm u Applu účtoval. Ty jsou totiž opravdu zajímavé. Napadlo vás totiž, že 5 % z ceny telefonu je velice variabilní číslo? Cena iPhonu s nejvyšší kapacitou se totiž logicky nerovná ceně iPhonu s kapacitou nejnižší. A i když v nich jsou modemy stejné, částky, které Qualcomm za jejich prodeje považoval, byly diametrálně odlišné. Nemůžeme se proto Applu divit, že se do boje s Qualcommem dal.

Uvidíme, jak se celá situace v dalších měsících vyvine. Jelikož je však poměrně zapeklitá, je její konec zřejmě v nedohlednu. To si ostatně myslí i sám Sewell, který říká, že jsou obě společnosti v prakticky neřešitelné situaci. Nechme se tedy překvapit, zda se společnosti v budoucnu vůbec nějak domluví.

qualcommem-iphone-fb

Dnes nejčtenější

.