Zavřít reklamu

Známe to všichni. Stáhneme si z internetu nějaký software a ihned po jeho instalaci na vás vyskočí reklama. Funkčnost to sice neomezuje, podvědomě nás to však neskutečně irituje. Naštěstí se však i nyní najdou vývojáři, kteří nechtějí uživatele svých aplikací reklamami stresovat a proto je do nich nevloží. Mezi ně patří i vývojář světoznámého přehrávače VLC.

VLC Player se těší celosvětové oblibě hlavně díky schopnosti přehrát téměř každý multimediální soubor. Není se tak čemu divit, že jeho vývojáři nabízeli inzerenti miliony euro, jen aby mohli své reklamy do programu umístit. Software, který po celém světě využívá nepřeberný počet lidí, je totiž pro reklamu opravdu zlatým dolem. Hlavní vývojář VLC Jean-Baptiste Kempf však veškeré nabídky smetl ze stolu. Svůj software totiž nechtěl přebytečnými reklamami degradovat, navíc by to celé bylo proti jeho morálnímu přesvědčení.

Vývoj VLC byl trnitý

Z jeho chování se může zdát, že se musí prakticky od vytvoření přehrávače topit v penězích a že i samotný vývoj nebyl nejspíše přespříliš složitý, když odmítá “kompenzaci” v podobě peněz. To však v rozhovoru na Redditu popírá. Vývoj byl podle něj opravdu složitý a v rozmezí let 2006 a 2012 mu sebral všechen čas a peníze též slavné nebyly. To se však postupem času otočilo o 180 stupňů. Ani teď však Jean-Baptiste nezahálí a denně programuje pět až šest hodin.

Vývojář pak na konci rozhovoru prozradil, jaké novinky se ve VLC v budoucnu představí. Podle jeho slov se můžeme těšit například na podporu HDR, 4K, 360 stupňových videí či virtuální realitu. V plánu je též vytvoření multimediální knihovny pro hudbu a filmy, která by se měla nápadně podobat jablečné iTunes. Vypadá to tedy, že o VLC v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

vlc-fb

Dnes nejčtenější

.