Zavřít reklamu

Myslíte si, že je macOS tím nejbezpečnějším systémem? Pravděpodobně ano. I tak se ale čas od času vynoří informace, která naši jistotu trochu zhatí. Taková je i nejnovější studie společnosti Duo Security, který tvrdí, že značná část Maců je kvůli neaktualizovaným firmwarům v kritickém ohrožení.

Podle výzkumné společnosti je největší problém s firmwarem EFI, který je nedílnou součástí jablečných systémů. Ten se většinou aktualizuje se samotným operačním systémem, Apple však občas vydá i samostatnou verzi, kterou lze nainstalovat ručně. A právě přes tuhle škvírku by mohly případné útoky v klidu proniknout. Nejzvláštnější je však podle studie to, že vlastně ani samotný Apple pravděpodobně přesně neví, jak k tomuto problému dochází. Některé Macy totiž údajně neobdržely aktualizaci pro EFI nikdy, takže byly prakticky po celou dobu jejich fungování ohroženy. O to víc je zarážející, že se problém objevoval i u systému Sierra, který byl představen teprve vloni.

Nejlepší obrana je aktualizace na macOS High Sierra

Zatím to však vypadá, že si je Apple tohoto problému vědom už delší dobu a snaží se ji napravit. Bohužel se mu to ale podařilo až v novém macOS High Sierra, který by si měl na podobné nešvary dávat pozor sám od sebe a EFI systém pravidelně kontrolovat a aktualizovat. Protože však není v předchozích verzích zaručeno, že není váš systém k případnému útoku náchylný, je pro vás tou nejlepší volbou upgradovat na nejnovější operační systém. Pokud však nechcete na High Sierru přecházet, měli byste minimálně zkontrolovat vaše EFI a případně je zaktualizovat skrze weby Applu. High Sierra však nabízí v porovnání s předchozí verzí tak pěkné novinky, že se přechod na ní už nim určitě vyplatí. Bezpečnost bude navíc opět na vysoké úrovni.

macos-high-sierra

Dnes nejčtenější

.