Zavřít reklamu

Jestli byly pro vývojáře některé vlastnosti macOS a iOS doposud záhadou, už nejsou. Apple totiž včera uvolnil zdrojový kód pro jádra XNU pro macOS a iOS.

Že vám příjdou předchozí řádky jako španělská vesnice a vůbec nevíte, co si pod nimi představit? Nevadí, k jádru věci se snad i přes to prokoušeme. Zveřejnění kódu by mělo podle všech informací pomoci hlavně vývojářům, kteří díky němu pochopí, jak fungují různé aspekty operačních systémů od Applu. Při následném programování softwarů by tak mohla být jejich práce zase o něco efektivnější či pro ně jedodušší.

Jablečné procesory pro Mac jsou na dohled

Co je však na této možná neatraktivní zprávě zajímavé? Že zdrojový kód XNU pro macOS je vydaný pro čipy ARM, zatímco existující Macy fungují na procesorech Intel x86. Vypadá to tedy, že zvěsti o tom, že se Apple pokusí odprostit od nadvlády Qualcommu a Intelu jsou pravdivé a budoucní počítače Mac dostanou skutečně pravé nefalšované čipy od Applu, stejně jako tomu je například u iPhonů.

Z kodu jako celku už více bohužel nevyčteme. Ostatně, i zahraniční weby, které s touto informací přišly, se shodují na tom, že žádné pozoruhodné věci, které by mohli vývojáři díky těmto kodum vyčíst, se očekávat nedají. Potvrzení snahy Applu o “Mac” procesory je však informací více než atraktivní. Nechme se tedy překvapit, s čím na nás v dalších měsících vyrukuje.

mac iphone fb

Zdroj: techworm

Dnes nejčtenější

.