Zavřít reklamu

Před dvěma lety v srpnu se tři manažeři Applu vydali do malého městečka na západě Irska, kde se v hotelu Raheen Woods setkali s místním obyvatelem, který předložil tamnímu úřadu územního plánování připomínky k plánům cupertinské společnosti na vybudování datového centra za miliardy dolarů v izolovaném lese nacházejícím se tři míle od vesnice.

Allan Daly je inženýr v oblasti životního prostředí, a tak jeho námitky k projektu byly ekologického charakteru. Podle něj by navrhované datové centrum namáhalo irské rozvodové sítě. Apple navíc neměl žádné plány, jak by zmírnil objem emisí skleníkových plynů, které by datové centrum produkovalo. Allan se domníval, že Derrydonnell Wood není vhodné místo pro realizaci projektu. Uvedl, že v oblasti irského hrabství Galway se nachází lepší místa pro datové centrum.

Z pohledu Applu je místo ideální, protože je dostatečně izolované a dostatečně velké, aby zde mohlo být datové centrum vybudováno a skryto za stromy, čímž by byla zajištěna fyzická bezpečnost, která je pro takový projekt žádoucí. Jakmile bude datové centrum dokončeno, nikdo by ani neřekl, že v tamním lese nějaké stojí.

Zástupci jablečné společnosti nemohli vědět, že muž sedící před nimi bude hlavní důvod, proč téměř o dva roky později se stále nebude stavět datové centrum v Athenrách.

Allan uvedl, že srpnová schůzka byla opravdu přátelská, ale věděl, že Apple nebude brát ohled na ani jednu námitku, kterou předložil. „Byli velice milí, ale bylo jasné, že ať už budou chtít dělat cokoliv, bude to podle jejich připomínek a načasování,“ řekl Allan v rozhovoru pro VICE. Manažeři Applu ujišťovali Allana, že jejich přístup je stoprocentně obnovitelný.

Datové centrum v Irsku v nedohlednu

Apple je nejhodnotnější společností na světě, která si dokáže jít za svým. Přesto se na venkovském Irsku jednomu obyvatelovi podařilo zablokovat ambice tak významné společnosti. Zákonodárci v Bruselu podotkli, že americké společnosti posílají údaje o zákaznících přes celý Atlantik, a tak je velice důležité, aby v Evropě vznikala datová centra a aby citlivé údaje zůstávaly na tomto kontinentu. Bez vlastních datových center by se Apple musel spolehnout na Amazon či Google, což se mu nezamlouvá.

Datové centrum v irském městečku Athenry mělo být druhé mimo USA. Prvním jablečné datové centrum v Evropě se nachází v Dánsku, jehož provoz by měl být zahájen v druhé polovině roku 2019. Zaměří se na internetové služby Applu v Evropě, a to konkrétně na iTunes, App Store, iMessage, Maps a Siri. Podle všeho je Apple tak frustrovaný z toho, že se výstavba datového centra v Athenrách zpozdila, že by mohl stáhnout projekt úplně.

Allan se rozhodně nevzdává. Podal projekt k soudnímu přezkoumání, protože podle něj Irsko potřebuje větší regulace a chytřejší plánování ze strany politiků. Vláda povolí velkým společnostem spoustu věcí, ale nedívá se na to, jaký budou mít takové projekty jako datová centra vliv na životní prostředí.

V loňském roce bylo zahájeno soudní přezkoumání plánů jablečného giganta a v březnu loňského roku Allana vyslechl Nejvyšší soud. Allan, Apple i další obyvatelé irského městečka čekají na rozhodnutí soudu, které by mohlo být už tento pátek. Apple oficiálně prohlásil, že stále chce budovat datové centrum v Athenrách, ale odmítl komentovat cokoliv, co se týkalo Allana a současné právní bitvy.

Ostatní obyvatelé Allanovi radí, aby město opustil

Allana nemají v sousedství rádi, protože spousta obyvatel města ho vidí jako podivína či placenou loutku nějaké stinné organizace, která zničila město. Spousta lidí totiž očekávala, že když Apple vybuduje datové centrum v této oblasti, zlepší se ekonomika regionu.

Dokonce na Facebooku vznikla skupina Athenry for Apple, kterou spoluzaložil Kevin Higgins. Obyvatelé chtěli Allanovi poslat zastrašující symbol – hlavu koně. A někteří se nechali slyšet, že pokud se Allan nepřestane rýpat do velkých projektů, skončí jako Michael McCoy, který mařil stavební projekty v Dublinu. V loňském roce byl nalezen mrtvý. „Lidé tvrdí, že by měl raději opustit město, pokud Apple do města Athenry nepřijde,“ řekl jeden nejmenovaný. Allan si z výhrůžek nic nedělá. Připustil však, že pokud vyhraje, bude svou rodinu a sebe více chránit.

Allan v tom není sám, podporuje ho manželka i advokát

Otázkou zůstává, proč Allan něco takového inicializuje, když z toho nemá žádné peníze. Dokonce si sám hradil advokáta, když měl jít vypovídat k Nejvyššímu soudu. Sice neprozradil, na kolik ho advokát vyšel, ale právní experti uvedli, že vzhledem k tomu, že jeho advokátem byl bývalý místopředseda irské vlády Michael McDowell, mohl si vzít i 40 tisíc euro. Allanova manželka, která aktivně podporuje umění, dědictví a kulturní události ve městě, mu ve všem pomáhá. A dále ho podporuje i advokát Sinead Fitzpatrick, který žije hned vedle místa, kde by mělo datové centrum stát.

Allan chce, aby ho ostatní pochopili, a tak začátkem června uspořádal sezení s ostatními obyvateli města, aby jim vysvětlil jeho jednání. Ze setkání měl pozitivní pocit, protože lépe vyjádřil, proč to všechno dělá.

Uvidíme, jak celá situace dopadne a zda nakonec bude datové centrum Applu v irském městečku stát.

reno data center fb

Zdroj: VICE

Dnes nejčtenější

.