Zavřít reklamu

Apple opět rozšiřuje své ambice a hodlá se ještě více osamostatnit. Nikkei uvádí, že se cupertinská společnost chce více angažovat do oblasti umělé inteligence a snížit závislost na hlavních dodavatelích, jako jsou Intel a Qualcomm. Podle všeho se zabývá vývojem vlastních procesorů pro notebooky, modemových čipů pro iPhony a čipů pro integraci několika dalších funkcí (funkce dotyku, otisků prstů a ovladačů displeje).

Apple údajně investoval do výzkumu a vývoje modemových čipů, které jsou vyžadovány pro komunikační funkce a připojení k mobilním datovým sítím na jablečných zařízeních. V současné době modemové čipy dodávají Intel a Qualcomm. Analytici poukázali i na to, že Apple se k tomuto kroku rozhodl i na základě současného sporu s Qualcommem.

Pokud by Apple opravdu vyráběl vlastní procesory pro MacBooky, snížilo by to jeho závislost na technologiích Intelu. Apple by si totiž vytvořil procesory pro své notebooky díky technologiím společnosti ARM Holding, což je britská firma navrhující ARM architekturu a udělující licenci jiným společnostem. A tím, že má Apple zájem o vývoj a výrobu čipů, které integrují funkce dotyku, otisků prstů a ovladačů displeje, chce ovládat technologii displejů nové generace a některých souvisejících klíčových komponentů. Analytici se navíc shodují, že pokud by gigant z Cupertina navrhl více svých vlastních čipů pro své produkty, dostal by se do popředí v oblasti umělé inteligence, snížil by výrobní náklady, zajistil by lepší ochranu proprietárních technologií a podobně.

„Navrhováním vlastních čipů by se Apple mohl lépe odlišit od ostatních,“ uvedl Mark Li, analytik společnosti Sanford C. Bernstein.

Dále podle analytika Samuela Wanga z výzkumné společnosti Gartner si více firem začne navrhovat vlastní čipy pro vlastní produkty.

„Jejich účelem je vyvíjet a chránit své vlastní technologické informace, vytvářet efektivnější čipy pro svou jedinečnou potřebu, snižovat náklady, lépe kontrolovat inventář a udržovat veškeré logistické operace v tajnosti,“ dodal Samuel Wang.

iPhone X A11 Bionic FB

Dnes nejčtenější

.