Zavřít reklamu

Po zavedení elektronické evidence tržeb, která některé drobné podnikatele zlikvidovala, přichází ministerstvo financí s kontroverzním projektem. Chce přimět zákazníky v obchodech, restauracích i na trzích, aby od obchodníků požadovali účtenky. Zákazník se totiž po zadání kódu z účtenky do nové aplikace Účtenkovka dostává do slosování, které bude probíhat jednou měsíčně. První slosování by se mělo uskutečnit v polovině listopadu.

Ale pozor. Aplikace, která je dostupná pro Android a Windows 10 Mobile, narušuje soukromí uživatele. Apple prozatím aplikaci neschválil, a tak ji v App Storu ještě nenajdete. O bezpečnostním riziku informoval IT expert Petr Lev na svém Twitteru. Po instalaci Účtenkovka začne sbírat různá data z vašeho telefonu. Kromě telefonního čísla zjistí ještě ID zařízení a číslo druhé strany, se kterou voláte.

U aplikace ministerstvo financí píše: „Umožňuje aplikaci zjistit telefonní číslo, ID zařízení, zda zrovna probíhá hovor, a vzdálené číslo, se kterým je zařízení v rámci hovoru ve spojení.“

Sice ministerstvo financí slibuje odměny v celkové hodnotě jeden milion korun, ale za jakou cenu? Osobní automobil a dalších více než 21 tisíc cen můžete vyhrát výměnou za kód účtenky a za vaše soukromí. Pokud se chcete zapojit do loterie, ale nechcete si aplikaci instalovat do svého smartphonu, můžete použít web. Avšak na webu musíte kód z účtenky ručně opisovat, zatímco přes mobilní aplikaci ji stačí vyfotit.

Ministerstvo financí na příspěvek Petra Lva reagovalo následovně: „Jde o nadbytečný požadavek zděděný z předchozích verzí aplikace, se kterými MF nesouhlasí. Po updatu zmizí. Ke stažení dojde pravděpodobně zítra.“

Aktualizace: Ministerstvo financí už vydalo aktualizaci aplikace, a tak už by neměla mít přístup k vašemu telefonnímu číslu, identifikátoru zařízení, ani k číslům, s nimiž telefonujete. Už i Apple přidal Účtenkovku do svého App Storu, a tak se dá stáhnout i pro iOS zařízení.

uctenkovka fb

Zdroj: Novinky.cz, Účtenkovka.cz, Živě.cz

Dnes nejčtenější

.