Zavřít reklamu

Ač jsme se na podzimní konferenci Applu konkrétní čísla o prodejích jeho produktů nedozvěděli, některé zajímavosti jsme si mohli mezi řádky vyčíst. Tim Cook například poznamenal, že se Applu podařilo předčít výrobce luxusního hodinek Rolex a stát se tak největším „hodinářem“ na světě. Co si však pod tím přesně představit?

Analytici ze společnosti Asymco v tom mají zcela jasno. Za posledních dvanáct měsíců se podařilo Applu prodat zhruba 15 milionů hodinek, za které si v průměru účtovala něco kolem 330 dolarů. Oproti tomu Rolex vyrobil hodinek „jen“ jeden milion, za kus si však účtoval zhruba 4700 dolarů. Z odhadů analytiků tak jasně vyplývá, že je Apple se svými 4,9 miliardami dolary oproti 4,7 miliardám dolarů Rolexu lehce napřed.

Celkově se může zdát úspěch jablečných hodinek za skoro neuvěřitelný. Za poměrně krátkou dobu totiž trh s nositelnou elektronikou pevnou rukou ovládly a staly se těmi nejvyhledávanějšími smartwatch světa. Ostatně, o jejich oblibě svědčí i fakt, že je s nimi spokojeno na 95% jejich uživatelů. I díky spokojeným zákazníkům tak Apple za Apple Watch od jejich počátku utržil něco kolem 12 miliard dolarů za 33 milionů prodaných kusů.

iPhone v ohrožení

S ohledem na tato skvělá čísla se však začínají mnozí lidé obávat, že se mezi produkty Applu objeví další případ kanibalismu. Potravou Apple Watch by se však v tomto případě nestalo nic ikoničnějšího, než samotný iPhone. Ten by mohl být v následujících letech díky možnosti LTE připojení opravdu vyšachován.

„Hodinky úspěšně kradou funkce iPhonu. Zpočátku to byly jen notifikace, časomíra a základní údaje. Nyní však zvládají i telefonovat či pouštět hudbu,“ uvádí analytici ve své zprávě. S odvážnými tvrzeními však nekončí a tvrdí, že je tvarový faktor na bázi zápěstí pro uživatele velmi příjemný.

Své teorie o kanibalismu navíc podkládají vcelku zajímavým příkladem. Jistou podobnost mezi Apple Watch a iPhonem totiž spatřují i mezi iPhonem a iPodem. I ten byl totiž po svém představení pár let uctíván. Příchod iPhonu, který iPod ve všem nahradil, mu však utnul tipec a od té doby upadal. A přesně to by mohly letošní Apple Watch s LTE udělat.

Uvidíme, zda se předpovědi analytiků naplní. Protože se však jedná už o několikátý scénář, který je založen na kanibalizaci iPhonu Apple Watch, možná bychom ho měli brát vážně. A co vy? Dokážete si představit, že byste využívali místo svého telefonu pouze hodinky na vašem zápěstí?

Apple Watch apps FB

Zdroj: asymco

Dnes nejčtenější

.