Zavřít reklamu

Apple se svými iPhony téměř vždy kraloval žebříčkům srovnávající fotoaparáty smartphonů. Před pár měsíci ale loňské modely předběhl Pixel od Googlu a následně se k němu přidalo HTC U11. S příchodem nového iPhonu 8 a 8 Plus ale Apple opět uchopil vládu do svých rukou, jelikož oba telefony označili specialisté z DxOMark jako za nejlepší fotomobily světa.

Zatímco menší iPhone 8 si vysloužil hodnocení 92 bodů a umístil se tak v žebříčku na druhém místě, větší iPhone 8 Plus obdržel dokonce 94 bodů a obsadil tak první místo. Oba telefony z trůnu sesadily Google Pixel s 90 body a HTC U11 se stejným bodovým ohodnocením.

DxOMark označil fotoaparát iPhonu 8 Plus za nejlepší, jaký kdy testoval. Specialisté pochválili především věrnost barev a velmi přesné detaily u pořízených fotografií. Pochvalu si vysloužily i HDR fotografie, které se prý znatelně zlepšily ve srovnání s loňskými modely. Oba telefony také pořizují kvalitnější fotografie za horších světelných podmínek. I v oblasti videa si iPhone 8 a 8 Plus vedly skvěle – větší model obdržel 89 bodů a menší pak 90 bodů, čímž se dostal na stejnou úroveň jako U11.

Ukázky fotografií a porovnání:

Možná si nyní kladete otázku, jak je možné, že letošní modely pořizují kvalitnější fotografie, když se parametry fotoaparátů ve srovnání s loňskými vůbec nezměnily. Za vším stojí nový ISP (image signal processor), který si Apple poprvé za celou éru iPhonů sám navrhl. Podle DxOMark právě ISP v nových iPhonech významně zlepšuje především tzv. bokeh snímky (kvalitní rozostření) a optický i digitální zoom u duálního fotoaparátu iPhonu 8 Plus.

iPhone 8 Plus nebude vládnout přiliš dlouho

Očekává se však, že iPhone 8 Plus nebude žebříčku kralovat moc dlouho. V listopadu totiž na scénu nastoupí iPhone X, který se chlubí duální optickou stabilizací obrazu (OIS má nejenom širokoúhlý objektiv, ale také teleobjektiv). Právě ta zajistí ještě lepší fotografie (především ty přiblížené) za horšího světla. Lepší je i clona u teleobjektivu, která hodnotou ƒ/2,4 překonává ƒ/2,8 u iPhonu 8 Plus.

iPhone 8 Plus camera back FB

Dnes nejčtenější

.