Zavřít reklamu

Apple uvolnil nový operační systém iOS 11 pro skutečně velkou řadu zařízení a iOS 11 je kompatibilní dokonce s dnes již čtyři roky starým iPhone 5s. Právě na těchto starších zařízeních pak může způsobit nejnovější operační systém značně zpomalení. Naštěstí existují pár tipů, pomocí kterých zajistíte i u staršího zařízení s iOS 11 co největší plynulost systému a nový operační systém pro vás tak nebude neštěstím, ale příjemnou novinkou, kterou si užijete. Pojďme se podívat, jak zrychlit iPhone s iOS 11.

Hned na začátek bych rád podotknul, že veškeré níže uvedené kroky sice vedou ke zvýšení plynulosti iOS 11, ovšem samozřejmě díky nim také omezíte některé z funkcí systému. Je tedy jen a jen na vás, zda se vám vyplatí raději využívat veškeré funkce a u starších telefonů se potýkat s tím, že se vaše zařízení může sekat nebo se rozhodnete mít iOS co nejplynulejší. Ovšem plynulost má samozřejmě daň v podobě omezení některých funkcí. Veškeré funkce lze však kdykoli opět zapnout a můžete si tak sami porovnat, zda se vám více vyplatí je mít vypnuté nebo zapnuté. Minimálně u iPhone 5s však výrazně doporučujeme nechat minimálně vyhledávání a návrhy Siri vypnuté.

Vypněte vyhledávání
Hned na úvod začneme možností, která se oproti předchozím verzím iOS přesunula v rámci nastavení na zcela jiné místo. Takzvaný Spotlight, tedy vyhledávání totiž nově najdete v možnosti Siri a hledání, kde máte jednak možnost vypnout návrhy ve vyhledávání a návrhy v hledání. Na starších zařízeních doporučujeme vypnout obě položky. Pokud máte vypnuto je potřeba si uvědomit, že jste vypnuli pouze návrhy, nikoli samotné vyhledávání. To vypnete tak, že v položce Siri a hledání otevřete všechny jednotlivé aplikace samostatně a u každé zvlášť vypnete možnost zařazení do hledání. Jakmile to uděláte u všech položek, iOS přestane indexovat věci pro vyhledávání a vašemu zařízení se skutečně uleví.

Pro někoho je hledání nedílnou součástí iOS a někdo jej možná nikdy nevyužil. Záleží tedy jen na vás, zda jej necháte zapnuté nebo vypnuté. Největší rozdíl v rychlosti poznají majitele starších zařízení jako je iPhone 5s. Na novějších zařízeních jako je iPhone 7 nebo iPhone 7 Plus také dojde ke zrychlení odezvy systému, ovšem nebude se jednat o tak zřetelnou změnu jako u iPhone 5s. Samozřejmě je možné všechny položky opět aktivovat a nechat Spotlight dělat svoji práci na maximum, můžete tak snadno ověřit, zda se u vašeho zařízení zrychlení projevilo tak, že stojí za to nechat vyhledávání vypnuté nebo jej raději budete využívat.

IMG_2906
IMG_2907

 

Vypněte aktualizace na pozadí
Ve svém iOS zařízení přejděte do Nastavení – Obecné a zvolte možnost Aktualizace aplikací na pozadí. Tím vypnete funkci, díky které se automaticky aktualizují údaje o počasí a akciích. Sám Apple přitom v popisu této funkce upozorňuje na fakt, že jejich vypnutí prodloužíte výdrž baterie. Pokud navíc probíhá aktualizace, může zejména u starších zařízení dojít ke zpomalení iOS. Vypnutím této funkce nejen zrychlíte iOS, ale také prodloužíte životnost baterie ve vašem zařízení.

IMG_2961
IMG_2964

Nastavte Vyšší kontrast
Ve svém iOS zařízení přejděte do Nastavení – Obecné – Zpřístupnění a v položce Vyšší kontrast zapněte tuto možnost. Díky zapnutí vyššího kontrastu sice nebudou některé prvky v iOS vypadat tak atraktivně, ale obzvláště na starších zařízeních se jedná o velmi nápomocnou možnost, jak zrychlit iPhone s iOS 10. Efekty jako je například průhledný Control Center nebo notifikační centrum se tím pádem vypnou a zařízení nemusí generovat náročné efekty, které samozřejmě zpomalují jeho chod.

IMG_2965
IMG_2965

Vypněte automatické aktualizace aplikací
Ve svém iOS zařízení přejděte do Nastavení – iTunes a App store a zvolte možnost Automatické stahování a tuto možnost vypněte. Od této chvíle sice musíte stahovat aktualizace aplikací ručně z iTunes App Store, ovšem usnadníte práci svému zařízení. To nebude muset zpracovávat aktualizace a zrychlí tak plynulost systému.

IMG_2971
IMG_2970

Zapněte Omezení pohybu
Ve svém iOS zařízení přejděte do Nastavení – Obecné – Zpřístupnění – Omezit Pohyb. Pokud tuto funkci zapnete, dojde k vypnutí Parallax efektu. Zařízení díky tomu nemusí zpracovávat data z akcelometru a gyroskopu a na základě toho vypočítávat pohyb pozadí. U iPhone 5s tato funkce skutečně pomůže a zaručí plynulejší chod systému iOS. Další možnost kterou nově najdete v iOS 11 je omezit pohyb při přehrávání efektu zpráv. Efekty u zpráv jako jsou bouchnutí, oslava, rakety atd. se již nebudou přehrávat.

IMG_2972
IMG_2973
iOS 11

Dnes nejčtenější

.