Zavřít reklamu

Bezdrátové nabíjení u nových iPhonů 8 a X bylo jednou z nejdiskutovanějších věcí už před jejich představením. Mnoho jablečných uživatelů poukazovalo na to, že je bezdrátové nabíjení v nynější verzi, tedy při umístění na nabíjecí podložku Qi, prakticky nepoužitelné a nic neřeší. Svým způsobem mají pravdu a dokud se na světě neobjeví nabíjení, které bude fungovat prakticky kdekoliv v místnosti, bude myšlenka bezdrátu pokulhávat. Apple však tímto směrem podle posledních informací všech třech nových iPhonů nakročil.

Tým absolventů z massachusettského technologického institutu, který s Applem spolupracuje, zkonstruoval nabíječku, která funguje na bázi rezonančního nabíjení a světe div se, iPhony nabíjí bez problému. To ve zkratce znamená, že je iPhone nabíjen i jinde než na své podložce. Konstruktéři tvrdí, že zvládají nabíjet až 10W jedno zařízení, což je jednoznačně slušná hodnota, když  vezmeme v potaz, že klasický adaptér je 5W. Velkým příslibem do budoucna je pak schopnost nabíjet až čtyři produkty podporující tuto technologii současně.

Bezdrátově mimo podložku půjdou nabíjet oba iPhony 8 a iPhone X:

Celá řada nedostatků

Protože se však jedná o poměrně průkopnický počin, nalezneme na něm celou řadu negativ. Jedno z těch největších je krátký dosah, který nabíječka nabízí. Telefon se vám totiž dobije zhruba do vzdálenosti třiceti centimetrů od zdroje, takže si zas tolik oproti klasické bezdrátové podložce nepolepšíte.

Druhá věc, která bude pro mnoho uživatelů limitující, je bezpochyby cena. Ta není sice ještě stanovena a nějaký pátek potrvá, než tomu tak bude, už teď je však jasné, že nízká nebude. Celá technologie je totiž poměrně složitá a oproti klasické bezdrátové podložce na výrobu podstatně dražší. To může být s ohledem na první negativní bod docela problém. Lidem se totiž nejspíš nebude chtít platit přes 200 dolarů za třiceticentimetrovou volnost.

Třetí věc je pak samotná dostupnost, která je rovněž ve hvězdách. Když k tomu pak přičteme i momentální podporu zařízení, které by se tímto způsobem daly nabíjet, vyjde nám ze skvělého produktu spíše jakýsi příslib do budoucna, který nám dává naději, že se jednou bezdrátového nabíjení kdekoliv v místnosti dočkáme. Je před námi však ještě dlouhá cesta, na jejíž konec ještě nějaký ten pátek neuvidíme.

pi

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.