Zavřít reklamu

Ať už se jedná o prémiový iPhone X, konzoli Switch od Nintenda či smartphone Pixel od Googlu, stalo se tradicí, že zpočátku jsou nedostatečné zásoby těchto zařízení. Pro mnohé spotřebitele je také zklamáním, že Apple spustil prodej iPhonu 8 dříve než iPhonu X. Stojí snad za omezenými zásobami nedostatek komponentů? Otázkou se podrobněji zabývá nedávný článek v deníku The Wall Street Journal.

Pravděpodobně se domníváte, že technologické společnosti, které už na trhu působí dlouhá léta, by mohly správně odhadnout poptávku po produktech. Očekává se to i od Applu. Dokonce se objevil názor, že je to strategie cupertinské společnosti.

„Jsou tyto nedostatky nějakou marketingovou hrou? Vypočítané řízení rizik? Nebo je skutečně těžké vyrobit miliony komplexních elektronických přístrojů a distribuovat je globálně? Pravděpodobně je to od každého trochu,“ uvádí se v článku na The Wall Street Journal.

Článek naznačuje, že existují tři hlavní faktory, které ovlivňují dostupnost iPhonů (zejména při představení), a to prognóza poptávky, perfekcionismus Applu a nedostatek komponentů.

Prognóza poptávky

Pro firmy jsou předobjednávky velice důležité, protože si udělají představu o tom, jaký bude o zařízení zájem. Jeden ze zdrojů The Wall Street Journal prozradil, že je mnohem obtížnější předpovídat poptávku, pokud jde o zařízení s novou cenou, což je přesně případ iPhonu X.

Pro Apple je v letošním roce odhad ještě složitější a komplikovanější, protože vedle iPhonu X představil ještě cenově dostupnější iPhone 8 a iPhone 8 Plus, nehledě na to, že v nabídce jsou i iPhone SE, 6s, 6s Plus, 7 a 7 Plus.

Perfekcionismus Applu

Dalším faktorem, který může za nedostatek iPhonů, jsou vysoké nároky Applu. Deník poznamenává, že Apple je proslulý tím, že provádí na poslední chvíli změny hardwaru, přičemž i drobné změny mohou mít velký dopad na výrobu. „Dokonce i přemístění jednoho šroubku může mít důsledky na rozměry, umístění a výkon desítek dalších komponent,“ říká Chetan Sharma, konzultant pro mobilní průmysl.

Většinou změny jako tyto by neměly představovat žádný problém, pokud je na to dostatek času, ale v odvětí smartphonů je to opravdu těžké. Apple každý rok prováděl spíše drobné změny na iPhonech, ale letošní iPhone X se dočkal kompletního redesignu, dostal nový OLED displej, a tak výroba byla mnohem složitější.

Nedostatek komponentů

Právě o nedostatku komponentů se v letošním roce mluvilo více než dost. Pro iPhone X nebyl dostatek NAND pamětí a OLED panelů. Sice momentálně jediným dodavatelem OLED displejů je Samsung, ale Apple se snaží diverzifikovat svou produkci, a tak oslovil i LG.

Výroba iPhonu je neuvěřitelně složitá. Apple se však snaží, aby co nejrychleji dokázal pokrýt poptávku po iPhonu X.

iPhone family FB

Dnes nejčtenější

.