Zavřít reklamu

Apple v úterý na konferenci představil tolik očekávaný iPhone X v úplně novém kabátku. V přední i zadní části se nachází vůbec nejodolnější sklo, které se kdy na smartphonech objevilo. Telefon podporuje rychlé i bezdrátové nabíjení, slibuje odolnost proti vodě a prachu a pyšní se OLED panelem s úžasně věrnými barvami, vysokým jasem a dokonale černou. V horní části displeje se nachází výřez, který ukrývá přední kameru TrueDepth a senzory potřebné pro technologii Face ID.

Ještě před oficiální konferencí se spekulovalo o tom, jak Apple vyřeší horní výřez. Předpokládalo se, že ho bude obtékat černá barva a že v něm budou informace o stavu baterie, připojení a podobně. Skutečně se okolo výřezu nachází stavový řádek, nicméně jablečná společnost zvolila světlé pozadí, nikoliv černé.

Apple dokonce žádá vývojáře her a aplikací, aby nezakrývali horní výřez a aby nepoužívali žádné černé pruhy.

iphone-x-top-bottom-bars-800x552

Apple tvrdí, že aplikace, které používají standardní UI elementy nabízené systémem, jako jsou navigační panely či tabulky, se automaticky přizpůsobí novému tvaru zařízení. Pozadí se roztáhne k okrajům displeje a všechny UI elementy se rozmístí tak, jak mají. Pokud chcete zajistit, aby obsah nebyl oříznutý či překrytý zaoblenými hranami displeje, dodržujte takzvanou bezpečnou oblast (Safe Area).

safe-areas-iphone-x-800x536

Apple dále upozorňuje vývojáře, aby na spodní okraj či do rohů obrazovky neumisťovali interaktivní ovládací prvky, protože by to mohlo rušit gesta, jako je posun nahoru ze spodního okraje pro návrat na domovskou stránku. Podívejte se, jak rozmístil Apple ovládací prvky ve svých aplikacích jako Zprávy a Apple Music.

iphone-x-portrait-apps-800x598

V propagačních materiálech Applu však nejsou žádné screenshoty aplikací na šířku, kromě her. Důvodem může být to, že při orientaci na šířku nevypadají aplikace dobře. Vývojáři to vzali do vlastních rukou a použili iOS simulátor v Xcode, aby nám ukázali, jak vypadá u iPhonu X orientace na šířku. Výřez je stále viditelný.

iphone-x-photos-videos-800x502

Ale naštěstí u videí je to trochu jinak. Pokud si dáte video přes celou obrazovku na šířku, Apple přidal okolo výřezu černý pruh, a tak to potom vypadá takto:

iphone x video

Apple spustí předobjednávky na iPhone X až 27. října, přičemž k prvním zákazníkům se našlapaný přístroj dostane 3. listopadu. Předpokládá se však, že Apple nebude mít dostatečné zásoby iPhonů X, a tak někteří zájemci budou muset počkat až na další rok. Plánujete si objednat iPhone X s 5,8palcovým Super Retina displejem?

iPhone X vyrez FB

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.