Zavřít reklamu

Z firmware iOS 11 toho za poslední dny uniklo opravdu mnoho a zdá se, že se tato vlna úniků ještě zcela nepřevalila. Před malou chvílí se například na světlo světa dostala velmi zajímavá novinka, která všechny budoucí majitele iPhonu X potěší.

OLED displej jako ztělesnění dokonalosti? Spíš ne

O OLED displeji u nového iPhonu X již zřejmě není potřeba pochybovat. Pokud jste si však doteď mysleli, že se jedná o opravdu úžasnou technologii, která je prakticky bezchybná, spletli jste se. Velmi nepříjemným nešvarem OLED panelů je takzvané „vypalování“. Tento problém nastává v situaci, kdy na displeji necháte delší dobu svítit nepohyblivý obsah. Ten se však po nějakém čase do displeje doslova vypálí a zanechá na něm své obrysy.

Celý tento problém je způsoben životností jednotlivých pixelů. Pokud totiž zobrazují pořád tentýž obraz (například stavový řádek v horní části telefonu) v jedné barvě, začnou kvůli nedostatečné životnosti nebo chcete-li schopnosti zobrazování určité barvy (každá barva je totiž na zobrazení jinak náročná) umírat a na displeji při tom zanechají obrysy zobrazovaného obrazu, který je „zničil“.

oled-iphone-x

Apple však na tento problém myslel a přinesl řešení. V systému je totiž možné právě ochranu proti vypalování zapnout. Zatím však nemůžeme s určitostí říci, jakým způsobem je u jablečného iPhonu X řešena. Konkurenční Samsung vyřešil tento problém použitím techniky pro přesouvání pixelů, které díky ní mění jemně polohu a jejich životnost je tak víceméně u všech stejná. Pixely totiž už nezobrazují neustále stejnou barvu.

Zatím nemůžeme s určití říci, jakých míst by se mohl problém vypalování na iPhonu týkat, protože se iOS 11 většiny statických věcí vyvaroval. Co se však nezměnilo, je již zmiňovaný stavový řádek na horní straně displeje, jehož bílé symboly by mohly do budoucna uživatele nepříjemně pozlobit. Doufejme tedy, že se Applu jeho „protivypalovací“ ochrana vydařila a OLED displeje nebudou jedno velké fiasko. Pokud by se totiž vypalování opravdu stávalo, prémiový model by to degradovalo neskutečným způsobem.

Koncept iPhonu X s iOS 11:

iPhone 8 koncept FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.