Zavřít reklamu

Pokud používáte na svém počítači prohlížeč Google Chrome, zbystřete. Český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ totiž před malou chvíli varoval jeho uživatele před kritickou chybou, kterou by mohli potencionální útočníci využít k ovládnutí vašeho počítače.

Situace je vcelku špatná i kvůli tomu, že se tato poplašná zpráva týká všech operačních systémů, na kterých lze Google Chrome spustit. Pokud jste si tedy doteď mysleli, že se vás toto varování jakožto uživatelů počítačů Mac netýká, spletli jste se. Google už však údajně vydal aktualizaci, která by měla tyto kritické bezpečnostní nedostatky odstranit. „Záplaty se vztahují na operační systémy Windows, macOS a Linux,“ uvedl analytik CSIRT.CZ Pavel Bašta. Je tedy na čase váš prohlížeč aktualizovat na nejnovější verzi 61.0.3163.79, ta už zaručeně kritickou chybu neobsahuje.

Útočník může ovládnout váš počítač

V opačném případě se vystavujete vcelku solidním nepříjemnostem. Přes díru v systému lze totiž do počítače „propašovat“ skoro vše bez povšimnutí a váš počítač později i na dálku ovládat. Veškerá vaše práce a komunikace tak může být rázem monitorována třetí stranou a zneužita k nekalým účelům.

Abychom však neházeli špínu jen na Google, i ostatním systémům a prohlížečům se podobné záležitosti nevyhýbají. V živé paměti máme jistě poslední velké hackerské útoky, při kterých využili útočníci mezery v zabezpečení starších systémů Windows. Kvůli tomuto útoku byla vcelku citelně ochromena značná část světa. Recept na obranu je přitom vcelku prostý. Vše, co můžete udělat, je aktualizovat vaše softwary a neotevírat neznámé přílohy. Chyby v systémech, které ještě nebyly odhaleny, však touto prevencí bohužel neovlivníte.

chrome-logo

Zdroj: novinky

Dnes nejčtenější

.