Zavřít reklamu

Osobní asistentka Siri založená na umělé inteligenci má v systému iOS 11 mnohem přirozenější hlas podobající se lidskému. I když cesta k vytvoření hlasu, který se podobá lidskému, byla dlouhá a trnitá, nakonec se to cupertinské společnosti podařilo. Digitální asistentka Siri mluví rychleji a plynuleji, má dokonce polodlouhé slabiky, a tak už nemluví strojově jako v iOS 10.

Tým pracující na Siri, jehož senior ředitelem je Alex Acero, se snaží zdokonalit způsob, jakým Siri hovoří. Zpočátku se o schopnost rozpoznávat hlas starala třetí strana, ale před několika lety si vývoj Siri vzal do vlastních rukou přímo samotný Apple.

Siri je založena na strojovém učení a umělé inteligenci, díky čemuž má mnohem lepší schopnost rozpoznávat hlas. Podle serveru Wired je asistentka v rozpoznávání hlasu v 95 % úspěšná. Apple zároveň pracuje na tom, aby se překonalo negativní vnímání Siri. Cílem cupertinské společnosti je, aby uživatelé vnímali Siri jako automatizovaného přítele, který jim pomůže v mnoha věcech.

Siri dokáže pracovat ve více jazycích. Podporuje angličtinu, francouzštinu, holandštinu, mandarínštinu, katonský jazyk, finštinu, hebrejštinu, malajštinu, arabštinu, italštinu, španělštinu, včetně několika variant dialektů a akcentů. Apple mezi stovkami lidí hledá přátelskou, odvážnou a šťastnou osobu, aniž by to bylo přehnané. Jakmile najde správnou osobu, Apple zaznamenává po celé týdny její hlas, aby vytvořil ten správný zvuk.

Tým vyvíjející Siri se snaží, aby hlas osobní asistentky připomínal spíše člověka než robota. Apple také chce, aby si uživatelé více uvědomovali, co Siri může a nemůže dělat a že vůbec existuje, a proto iOS 11 obsahuje funkce zaměřené právě na ni.

siri

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.